Dom pełen mięty i nie
tylko, kocham zioła mam ich dużo w swoim ogrodzie, nie skażone środkami
chemicznymi i spalinami. Zioła w kuchni trzeba mieć bezwzględnie, nie tylko
dlatego, że aromatyzowane ziołami potrawy są wartościowsze, mają ciekawszy smak
i zapach, ale głównie dlatego, że zawierają dużo niezbędnych dla organizmu
ludzkiego składników.
W chorobach przewlekłych
i wieku starczego, potrzebna jest najczęściej nie krótkotrwała terapia, lecz
systematycznie podawanie leków. Codziennie podawanie odpowiednich ziół jest
wówczas niezastąpione. Dlatego w moim ogrodzie rośnie nie tylko mięta ale też melisa,
rumianek, tymianek, szałwia, lawenda, majeranek, oregano, rozmaryn, lubczyk,
pokrzywa, bazylia, jałowiec, koper itd. Używam bardzo dużo ziół: np. rozmaryn
do kotletów mielonych, majeranek do zup fasolowej, grochowej, bazylia całe lato
do sałatek, do pieczonych i smażonych mięs: tymianek, szałwię ,rozmaryn, majeranek....
Mam też herbatki na zimę z suszonymi owocami, dziką różą ,dereniem, malinami, jeżynami, żurawiną. Zachęcam do hodowania własnych ziół, zapach podczas gotowania w domu jest nie do opisania.
Mam też herbatki na zimę z suszonymi owocami, dziką różą ,dereniem, malinami, jeżynami, żurawiną. Zachęcam do hodowania własnych ziół, zapach podczas gotowania w domu jest nie do opisania.
Pomidory swoje prosto z
krzaka też smakują wybornie, dodatek bazylii podkreśli jeszcze ich smak , nie
tylko pyszne, ale i zdrowe. Zapraszam do mojego Domu Pełnego Mięty i nie
tylko....
Dzisiaj znalazłam tą stronę i jestem zachwycona...podoba mi się.
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, zapraszam częściej!
OdpowiedzUsuńMiętę zrywamy w pogodny dzień w czerwcu do suszenia. Najlepiej suszyć ją rozłożoną cienką warstwą w suchym i zaciemnionym miejscu, u mnie na strychu. Suszy się tak około tygodnia. Ususzoną miętę przechowuję w wyparzonym gorącą wodą słoiku i dobrze wysuszonym, zakręcam i tak stoi, moja babcia trzymała miętę w woreczku płóciennym, w metalowej puszce szczelnie zamkniętej. Na blogu jest przepis jak zrobić syrop z mięty, potem w zimnie jest gotowy dodatek do herbaty, ale to jest z cukrem. Pozdrawiam i życzę miłego dnia!
OdpowiedzUsuńUwielbiam miętę szczególnie w lecie. Dodaję ją do wody mineralnej z limonką lub do soku malinowego. Super orzeźwia.
OdpowiedzUsuńKasia Dudziak