12 kwietnia 2025

Żeberka duszone w kapuście

 Żeberka w kiszonej kapuście, takie swojskie pachnące domem, przypominają rodzinne obiady i smakują jak u babci – prosto, treściwie, bez udziwnień. Proste przepisy sprawdzają się najlepiej, dlatego gdy mam gości, czy są święta sięgam po klasykę, czyli żeberka duszone w kiszonej kapuście. Danie zawsze się udaje, duszenie w kapuście sprawia, że mięso staje się miękkie, soczyste i przesiąknięte aromatem przypraw oraz lekko kwaśnej kapusty, która z kolei chłonie smak żeberek, tworząc harmonijną, treściwą całość. Cały dom pachnie kiszoną kapustą, przyprawami i mięsem, pamiętam ten zapach z domu rodzinnego, wtedy nikt nie liczył kalorii. Zapraszam Cię do mojego przepisu – prostego, sprawdzonego i takiego, który z pewnością rozgości się w Twojej kuchni na dłużej.





Składniki:

Na 4 porcje:

  • 1 kg żeberek wieprzowych

  • 1 kg kiszonej kapusty (najlepiej domowej, niezbyt kwaśnej)

  • 1 duża cebula

  • 2 liście laurowe

  • 4–5 ziaren ziela angielskiego

  • 1 łyżeczka majeranku

  • 1/2 łyżeczki papryki 

  • 1 łyżka suszonej żurawiny

  • sól, pieprz do smaku

  • 1–2 łyżki smalcu lub oleju do smażenia

  • 1 łyżeczka miodu lub cukru (jeśli kapusta bardzo kwaśna)

  • 1/2 szklanki bulionu lub wody

  •  kilka suszonych grzybów (wcześniej namoczonych)



Wykonanie:

Żeberka umyć i pokroić na porcje, tak żeby były dwie kostki. Na patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć żeberka z każdej strony na złoty kolor, a następnie odłożyć je na talerz. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, a grzyby namoczone wcześniej pokroić na paski. Kapustę odcisnąć z soku, jeśli kwaśna można ją opłukać, ja nie płukałam mam swoją kiszoną kapustę, posiekać ją na na mniejsze kawałki. Na pozostałym po żeberkach tłuszczu poddusić cebulę, dodać kapustę i grzyby mieszając obsmażyć ją chwilę.

W dużym rondlu. lub dużej patelni ułożyć równą warstwą kapustę, dodać liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, trochę pieprzu, miód i żurawinę, wlać wodę w której moczyły się grzyby i na wierzch ułożyć obsmażone żeberka, posypać je pieprzem, papryką i solą. Patelnię przykryć i wolno dusić 1,5-2 godzin, aż żeberka będą miękkie.


Co jakiś czas zaglądać i w razie potrzeby dolać trochę wody, tak żeby kapusta się nie przypaliła. Można też wstawić do piekarnika piec w temperaturze 170 stopni funkcja grzania góra-dół. Żeberka świetnie smakuje z ziemniakami, kluskami śląskimi albo świeżym chlebem. Można posypać koperkiem lub natką pietruszki. Zamiast żurawiny można dodać kilka suszonych śliwek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz