Żeberka w kiszonej kapuście, takie swojskie pachnące domem, przypominają rodzinne obiady i smakują jak u babci – prosto, treściwie, bez udziwnień. Proste przepisy sprawdzają się najlepiej, dlatego gdy mam gości, czy są święta sięgam po klasykę, czyli żeberka duszone w kiszonej kapuście. Danie zawsze się udaje, duszenie w kapuście sprawia, że mięso staje się miękkie, soczyste i przesiąknięte aromatem przypraw oraz lekko kwaśnej kapusty, która z kolei chłonie smak żeberek, tworząc harmonijną, treściwą całość. Cały dom pachnie kiszoną kapustą, przyprawami i mięsem, pamiętam ten zapach z domu rodzinnego, wtedy nikt nie liczył kalorii. Zapraszam Cię do mojego przepisu – prostego, sprawdzonego i takiego, który z pewnością rozgości się w Twojej kuchni na dłużej.
Składniki:
Na 4 porcje:
-
1 kg żeberek wieprzowych
-
1 kg kiszonej kapusty (najlepiej domowej, niezbyt kwaśnej)
-
1 duża cebula
-
2 liście laurowe
-
4–5 ziaren ziela angielskiego
-
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki papryki
1 łyżka suszonej żurawiny
-
sól, pieprz do smaku
-
1–2 łyżki smalcu lub oleju do smażenia
-
1 łyżeczka miodu lub cukru (jeśli kapusta bardzo kwaśna)
-
1/2 szklanki bulionu lub wody
kilka suszonych grzybów (wcześniej namoczonych)
Wykonanie:
W dużym rondlu. lub dużej patelni ułożyć równą warstwą kapustę, dodać liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, trochę pieprzu, miód i żurawinę, wlać wodę w której moczyły się grzyby i na wierzch ułożyć obsmażone żeberka, posypać je pieprzem, papryką i solą. Patelnię przykryć i wolno dusić 1,5-2 godzin, aż żeberka będą miękkie.
Co jakiś czas zaglądać i w razie potrzeby dolać trochę wody, tak żeby kapusta się nie przypaliła. Można też wstawić do piekarnika piec w temperaturze 170 stopni funkcja grzania góra-dół. Żeberka świetnie smakuje z ziemniakami, kluskami śląskimi albo świeżym chlebem. Można posypać koperkiem lub natką pietruszki. Zamiast żurawiny można dodać kilka suszonych śliwek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz