Mazurek to pyszne ciasto wielkanocne, które zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Dziś przepis na mazurka w formie dużej pisanki. Dekoracje można zrobić różne, wykorzystując orzechy, suszone owoce, czekoladę lub kolorowe lukry. Mój mazurek jest z białą masą, która pięknie kontrastuje z ciemnym spodem, dodając ciastu delikatności i kremowej konsystencji. Do dekoracji wykorzystałam czekoladowe małe jajeczka, oraz dwa kolory lukru.
Składniki:
- 2 żółtka
- 1 łyżka cukru pudru
- 100 gramów masła
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 czubata łyżeczka kwaśnej śmietany
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 200 gramów mąki pszennej
Masa do mazurka:
Składniki:
-
200 g białej czekolady
-
100 ml śmietanki 30%
-
50 g masła
- 150 gramów cukru pudru
- 2-3 łyżki gorącej wody
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- barwnik spożywczy
Wykonanie:
Ciasto na mazurek jest bardzo delikatne i kruche. Radzę trzymać się przepisu, a wtedy na pewno będzie bardzo dobry. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Żółtka ubić mikserem z cukrem, solą i cukrem waniliowym. Mąkę posiekać z masłem, które powinno być w temperaturze pokojowej na drobne kawałeczki. Dodać ubite żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto, będzie ono bardzo plastyczne i takie ma być. Na papierze do pieczenia narysować wzór dużego jajka. Ciasto rozwałkować, można lekko podsypać mąką, lub wałkować przez papier do pieczenia, przełożyć na foremkę i wyciąć nożem kontur dużego jajka. Odcięte kawałki wykorzystać na zrobienie rantu, można ciasto włożyć do szprycy do dekorowania i wyciskać małe wzorki na około mazurka lub zrobić wałeczek i obłożyć. Piekarnik nagrzać do 180 stopni góra-dół i piec około 20 minut, do ładnego zrumienienia.
Przygotować masę śmietankową: podgrzać śmietanką na małym grzaniu, nie może się zagotować, tylko ma być gorąca. Dodać połamaną na małe kawałki białą czekoladę i cały czas mieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści, na koniec dodać masło i mieszać, aż masa będzie gładka. Mazurek jak chcemy można posmarować cienką warstwą dżemu, a masa śmietankowa sama wystarczy. Wystudzoną masę rozprowadzić na całym mazurku. Przygotować lukier: do cukru pudru dodać sok z cytryny i mieszać dolewając po trochu wodę, jeśli gęstość jest odpowiednia lukier jest gotowy. Mazurek polać połową lukru, robiąc fantazyjne wzory, a drugiej połowy dodać odrobinę barwnika spożywczego, wymieszać i polać mazurka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz