22 marca 2025

Gołąbki z mięsem i kaszą

 Gołąbki to jedno z najbardziej klasycznych dań kuchni polskiej, uwielbiane przez pokolenia. Ich smak przywołuje wspomnienia rodzinnych obiadów u babci i zapach domowej kuchni. W tradycyjnej wersji gołąbki przygotowuje się z mięsem i ryżem, a mój wariant jest z kaszą jęczmienną  równie smaczny, a do tego bardziej sycący i pełen wartości odżywczych. Kasza nadaje farszowi wyjątkowej konsystencji i lekko orzechowego posmaku, który świetnie komponuje się z delikatnymi liśćmi kapusty i aromatycznym sosem pomidorowym.



Składniki:

  •  1 główka białej kapusty
  •  600 g mielonego mięsa (wieprzowo lub drobiowe)
  •  1 szklanka kaszy jęczmiennej
  • 1 cebula
  • 1 łyżka zmielonych suszonych grzybów
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziela angielskie
  •  Sól, pieprz,
  •  majeranek
  • 400 ml  przecieru pomidorowego domowego lub passaty pomidorowej
  •  1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka koperku świeżego lub mrożonego




Wykonanie:

Kaszę jęczmienną opłukać, aż woda będzie czysta i ugotować według przepisu, kasza powinna być lekko twarda. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na odrobinie oleju. Mięso opłukać, odsączyć i zmielić przez maszynkę, a następnie połączyć z ostudzoną kaszą i przyprawami, wyrobić dłonią na gładką masę. W dużym garnku takim, aby zmieściła się główka kapusty, zagotować wodę. Kapustę obrać z uszkodzonych liści, wykroić głąb i włożyć wycięciem do wrzącej wody na kilka minut, stopniowo oddzielać liście i odkładać do ostygnięcia. Długość parzenia kapusty zależy od jej rodzaju, dlatego trudno dokładnie określić czas. Z każdego liścia obciąć delikatnie wystający nerw tak, aby nie uszkodzić liścia i nakładać porcję mięsa z kaszą, zawinąć boki do środka, a następnie zrolować. Dno garnka wyłożyć uszkodzonymi liśćmi z kapusty i układać gołąbki zwinięciem do dołu, ciasno jeden przy drugim. Gołąbki zalać gorącą wodą, tak aby je przykryła, dodać liść laurowy, ziele angielski i zagotować, a następnie zmniejszyć grzanie i wolno gotować pod przykryciem 45 minut. Do garnka dodać przecier pomidorowy domowy, koncentrat, doprawić do smaku pieprzem, solą i wolno gotować około 20 minut, aż gołąbki będą miękkie. Przepis ten sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i na specjalne okazje, kiedy chcemy uraczyć bliskich czymś wyjątkowym. Gołąbki można przygotować w większej ilości i przechowywać w lodówce lub zamrozić, dzięki czemu staną się idealnym domowym „fast foodem” na zabiegane dni.

Zapraszam do wypróbowania tego sprawdzonego przepisu na gołąbki z mięsem i kaszą jęczmienną – gwarantuję, że zachwycą swoim smakiem! 🍽😊



 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz