Ciasto z kisieli to idealna propozycja dla miłośników prostych, domowych wypieków. Jest lekkie, puszyste, a dzięki kisielowi nabiera wyjątkowego smaku i koloru. To świetny sposób na wykorzystanie zapasów z kuchennej szafki i stworzenie pysznego deseru w kilka chwil. Kisiel najlepiej o smaku cytrynowym, ale może być każdy i ciasto nie tylko zmieni kolor, ale i smak. Przepis bardzo prosty, taki dla każdego.
Składniki:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 kisiele o smaku cytrynowym
- 1/2 szklanki oleju
Lukier:
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- skórka cytrynowa
Wykonanie:
Całe jajka ubić na puszystą masę z cukrem. Do ubitych jajek cały czas ubijając wlewać cienkim strumieniem olej. Mąkę przesiać, dodać kisiel, proszek do pieczenia i wymieszać. Do ubitych jajek dodawać po trochu mąkę z kisielem, ubić na gładką masę. Foremkę keksową 30 na 10 centymetrów posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy i lekko wyrównać. Piekarnik nagrzać 170 stopni, funkcja grzania góra-dół i piec ciasto około 45-50 minut do "suchego patyczka". Przygotować lukier: utrzeć cukier puder z sokiem z cytryny, jeśli jest za gęsty dodać trochę soku, a jeśli za rzadki dosypać cukru pudru. Upieczone ciasto polać lukrem i posypać skórką cytrynową, można też polać je polewą czekoladową, lub posypać cukrem pudrem. To ciasto to doskonały przykład na to, że najprostsze przepisy często okazują się najlepsze. Można eksperymentować z różnymi smakami kisieli, dodać owoce lub czekoladę, a nawet przygotować wersję marmurkową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz