Jeśli macie ochotę na domowe, puszyste pączki, ale nie macie czasu na długie wyrabianie ciasta i formowanie kulek, ten przepis jest dla Was idealny. Wystarczy wymieszać składniki łyżką, lub mikserem, zostawić do wyrośnięcia, a potem smażyć małe porcje ciasta rzucając prosto z łyżki. Delikatne, mięciutkie pączusie z chrupiącą skórką, które smakują wyśmienicie posypane cukrem pudrem lub podane z ulubioną konfiturą. Moja mama smażyła je nam bardzo często, gdy naszła nas ochota na coś słodkiego, ale zawsze obowiązkowo w karnawale. Te pączki robią się praktycznie same!
👉 Składniki:
- 250 ml ciepłego mleka
- 25 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych)
- 2 łyżki cukru
- 2 jajka
- 350 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy
- 1 łyżeczka octu
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Do naczynia dodać pokruszone drożdże, ciepłe mleko i cukier, wszystko wymieszać, a następnie odstawić na 10 minut, aby drożdże wyrosły. Dodać jajka, wanilię, ocet, sól i przesianą mąkę. Wszystko wymieszać łyżką – ciasto będzie klejące, ale takie musi być. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30–40 minut do wyrośnięcia. W rondlu lub większej patelni rozgrzać olej do 170°C, powinno go być więcej, tak aby pączki mogły pływać. Za pomocą łyżki nabierać porcje ciasta i wkładać na gorący olej. Smażyć, aż będą złociste (ok. 2–3 minuty z każdej strony). Usmażone pączki układać na tacy wyłożonej ręcznikiem papierowym, aby odsączyły się z nadmiaru tłuszczu. Gorące posypać cukrem pudrem. Pączki są delikatne, lekkie i niezwykle proste do przygotowania. Smakują świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można polać je lukrem. Znikają w mgnieniu oka! 😍
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz