20 stycznia 2025

Zupa krem z czerwonej soczewicy

 Pyszna i szybka zupa krem z czerwonej soczewicy, bardzo zdrowa i bajecznie prosta. Tą zupę przygotujemy w około pół godziny, tak że może być ratunkiem, gdy nie mamy czasu na gotowanie. Składników jest nie wiele, rzadko się zdarza, że zupa jest aż tak prosta, a treściwa i smaczna. Potrzebny jest jedynie blender, aby zupa była aksamitna, chociaż możemy ją zjeść także bez miksowania.



Składniki:

  • 1 szklanka soczewicy czerwonej
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • papryka ostra
  • olej 



Wykonanie:

Soczewicę czerwoną opłukać i odsączyć na sicie, nie trzeba jej moczyć, tylko umyć. Cebulę obrać i pokroić w w piórka, lub w kostkę. Marchewkę obrać i pokroić, żeby szybciej się ugotowała. Do garnka wlać 1-2 łyżki oleju i na wolnym grzaniu poddusić cebulę, gdy trochę zmięknie dodać marchewkę i chwilę wszystko smażyć. Następnie dodać odsączoną soczewicę, koncentrat pomidorowy, obsmażyć i zalać litrem wrzącej wody, zagotować, zmniejszyć grzanie i wolno gotować 15 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Zupę zmiksować blenderem na gładką masę, jeśli jest za gęsta dolać gotowanej wody. Krem można też zagęścić mąką, zaprawić tak jak się zaprawia zupy, ale moim zdaniem zupa jest wystarczająco gęsta. Zupę z soczewicy można podawać posypaną po wierzchu odrobiną ostrej papryki w płatkach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz