Puszyste, pyszne placki z gotowanych ziemniaków podane z sosem grzybowym, to prawdziwy rarytas i to za grosze. Ziemniaki możemy wykorzystać z poprzedniego dnia, lub ugotować wcześniej i wystudzić. Takie placki sprawdzą się zarówno na obiad, jak i na ciepłą kolację. Grzyby wykorzystałam leśne, które wcześniej były obgotowane i zamrożone, ale można wykorzystać też pieczarki, lub suszone grzyby. Przepis jest bardzo prosty, nie wymaga specjalnych umiejętności, a placki bardzo smaczne.
Składniki:
- 600 gramów ugotowanych ziemniaków
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- tłuszcz do smażenia
Sos grzybowy:
- 500 gramów leśnych grzybów
- 1 cebula
- 200 ml śmietany
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
- zielona pietruszka
Najpierw obrać, umyć i ugotować ziemniaki w lekko osolonej wodzie i wystudzić. Jeśli ziemniaki mamy z poprzedniego dnia, placki przygotujemy znacznie szybciej. Przygotować sos: grzyby, mogą być podgrzybki, czy mieszane, obrać, umyć i pokroić w paski. Na patelni rozgrzać masło dodać pokrojoną w kostkę cebulę, lekko ją obsmażyć, dodać grzyby i mieszając smażyć, zmniejszyć grzanie i wolno dusić 5-10 minut, aż będą miękkie. Jeśli grzyby nie puszczą soku, można je lekko podlać wodą. Miękkie grzyby doprawić do smaku solą, pieprzem, wlać śmietanę i chwilę gotować, aby sos się zagęścił. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.
Ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa, lub przecisnąć przez praskę. Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę, na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać cebulkę i usmażyć ją na złoto. Do zmielonych ziemniaków dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną i przesmażoną cebulę. Jajko rozmącić widelcem, dodać do masy ziemniaczanej, doprawić solą, pieprzem i zagnieść ciasto. Z ciasta formować dłońmi kulki i układać na deseczce posypaną mąką. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Każdą kulkę ciasta spłaszczyć dłonią, tak aby placek nie był za cienki i kłaść na gorący tłuszcz i smażyć na średnim grzaniu około trzy minuty, następnie przewrócić na drugą stronę i smażyć do ładnego zrumienienia. Grzanie nie może być duże, gdyż placki nam się spalą, a w środku będą surowe. Usmażone placki ułożyć na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby obciekły z nadmiaru tłuszczu. Podawać od razu gorące z sosem grzybowym. Z porcji tej wyszło 12 placków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz