Orzechowiec bardzo dobre ciasto z kremem na bazie kaszy manny, które zawsze się udaje. Ciasto można upiec wcześniej, nie starzeje się. Przepis jest bardzo prosty, a ciasto miękkie, lekko się zagniata. Krem jest bardzo dobry, nie za słodki i prosty do zrobienia, nie waży się. Orzechowiec to ciasto na każdą okazję, większą imprezę, święta i do niedzielnej kawki.
Składniki na ciasto:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka masła
- 1 łyżka sody
- 2 łyżki miodu
- 2 jajka
- 5 łyżek mleka
Wykonanie:
Jajka utrzeć z cukrem, a mąkę wymieszać z sodą i posiekać z masłem. Połączyć ubite jajka z mąką i masłem, dodać miód miękki, mleko i zagnieść ciasto. Ciasto na Orzechowca jest miękkie, podzielić je na trzy części. Formę 30 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć jedną część ciasta, wyrównać dłonią, aby grubość ciasta była wszędzie taka sama, schłodzić, aby trochę odpoczęło i upiec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. W ten sam sposób upiec pozostałe dwie porcje.
Krem:
Wykonanie:
Mleko zagotować z cukrem, wsypać kaszę manną cały czas mieszając, zagotować, zmniejszyć grzanie i gotować mieszając, aż krem zgęstnieje. Do gorącej kaszy dodać pokrojone masło i wymieszać, jak się wszystko połączy wyłożyć połowę gorącej masy na pierwszy placek, przykryć drugim i polać pozostałym kremem, a następnie przykryć ostatnim plackiem.
Polewa orzechowa:
- 300 gramów orzechów włoskich
- 100 gramów cukru
- 2 łyżki miodu
- 50 gramów masła
- 2-3 łyżki wody
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz