Błyskawiczne i bardzo dobre małe pączki na jogurcie. Udadzą się każdemu, nie muszą rosnąć, ani nie wymagają specjalnego wyrabiania. Są pyszne, pulchne, delikatne w środku i chrupiące z wierzchu. Można polać je lukrem, czekoladą, lub posypać cukrem pudrem, w każdej wersji będą smakowały. Idealne na podwieczorek i do kawki.
Składniki:
- 1 jajko
- szczypta soli
- 200 gramów gęstego jogurtu naturalnego
- 250 gramów mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka rumu, lub spirytusu
- 1 cukier waniliowy
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia
Wykonanie:
Pączki są ekspresowe, tak że przygotowanie zaczynamy od wlania oleju do garnka, u mnie mały garnek i od razu podgrzewamy olej. Do miski włożyć jogurt, dodać całe jajko, szczyptę soli, cukier waniliowy i wymieszać trzepaczką na gładką masę. Mąkę przesiać i dodawać po trochu do jogurtu z jajkiem, cały czas mieszać, tak aby nie było grudek. Sprawdzić czy olej jest już gorący, tzn. nabrać trochę ciasta i wrzucić, jeśli od razu zaczyna się smażyć to jest wystarczająco gorący. Małą łyżeczkę maczać w oleju, nabierać połowę ciasta i wrzucać na rozgrzany olej, smażyć pączki na średnim grzaniu z obu stron. Rumiane pączki wyjmować na kratkę,, aby obciekły i gorące układać na talerz. Po wierzchu posypać cukrem pudrem. Z porcji tej wyszły 32 pączki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz