Początek jesieni

31 stycznia 2025

Małe pączki jogurtowe

 Błyskawiczne i bardzo dobre małe pączki na jogurcie. Udadzą się każdemu, nie muszą rosnąć, ani nie wymagają specjalnego wyrabiania. Są pyszne, pulchne, delikatne w środku i chrupiące z wierzchu. Można polać je lukrem, czekoladą, lub posypać cukrem pudrem, w każdej wersji będą smakowały. Idealne na podwieczorek i do kawki.



Składniki:

  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 200 gramów gęstego jogurtu naturalnego
  • 250 gramów mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka rumu, lub spirytusu
  • 1 cukier waniliowy
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia




Wykonanie:

Pączki są ekspresowe, tak że przygotowanie zaczynamy od wlania oleju do garnka, u mnie mały garnek i od razu podgrzewamy olej. Do miski włożyć jogurt, dodać całe jajko, szczyptę soli, cukier waniliowy i wymieszać trzepaczką na gładką masę. Mąkę przesiać i dodawać po trochu do jogurtu z jajkiem, cały czas mieszać, tak aby nie było grudek. Sprawdzić czy olej jest już gorący, tzn. nabrać trochę ciasta i wrzucić, jeśli od razu zaczyna się smażyć to jest wystarczająco gorący. Małą łyżeczkę maczać w oleju, nabierać połowę ciasta i wrzucać na rozgrzany olej, smażyć pączki na średnim grzaniu z obu stron. Rumiane pączki wyjmować na kratkę,, aby obciekły i gorące układać na talerz. Po wierzchu posypać cukrem pudrem. Z porcji tej wyszły 32 pączki

20 stycznia 2025

Zupa krem z czerwonej soczewicy

 Pyszna i szybka zupa krem z czerwonej soczewicy, bardzo zdrowa i bajecznie prosta. Tą zupę przygotujemy w około pół godziny, tak że może być ratunkiem, gdy nie mamy czasu na gotowanie. Składników jest nie wiele, rzadko się zdarza, że zupa jest aż tak prosta, a treściwa i smaczna. Potrzebny jest jedynie blender, aby zupa była aksamitna, chociaż możemy ją zjeść także bez miksowania.



Składniki:

  • 1 szklanka soczewicy czerwonej
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • papryka ostra
  • olej 



Wykonanie:

Soczewicę czerwoną opłukać i odsączyć na sicie, nie trzeba jej moczyć, tylko umyć. Cebulę obrać i pokroić w w piórka, lub w kostkę. Marchewkę obrać i pokroić, żeby szybciej się ugotowała. Do garnka wlać 1-2 łyżki oleju i na wolnym grzaniu poddusić cebulę, gdy trochę zmięknie dodać marchewkę i chwilę wszystko smażyć. Następnie dodać odsączoną soczewicę, koncentrat pomidorowy, obsmażyć i zalać litrem wrzącej wody, zagotować, zmniejszyć grzanie i wolno gotować 15 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Zupę zmiksować blenderem na gładką masę, jeśli jest za gęsta dolać gotowanej wody. Krem można też zagęścić mąką, zaprawić tak jak się zaprawia zupy, ale moim zdaniem zupa jest wystarczająco gęsta. Zupę z soczewicy można podawać posypaną po wierzchu odrobiną ostrej papryki w płatkach.

15 stycznia 2025

Orzechowiec

 Orzechowiec bardzo dobre ciasto z kremem na bazie kaszy manny, które zawsze się udaje. Ciasto można upiec wcześniej, nie starzeje się. Przepis jest bardzo prosty, a ciasto miękkie, lekko się zagniata. Krem jest bardzo dobry, nie za słodki i prosty do zrobienia, nie waży się. Orzechowiec to ciasto na każdą okazję, większą imprezę, święta i do niedzielnej kawki. 



Składniki na ciasto:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka masła
  • 1 łyżka sody
  • 2 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 5 łyżek mleka

Wykonanie:

Jajka utrzeć z cukrem, a mąkę wymieszać z sodą i posiekać z masłem. Połączyć ubite jajka z mąką i masłem, dodać miód miękki, mleko i zagnieść ciasto. Ciasto na Orzechowca jest miękkie, podzielić je na trzy części. Formę 30 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć jedną część ciasta, wyrównać dłonią, aby grubość ciasta była wszędzie taka sama, schłodzić, aby trochę odpoczęło i upiec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. W ten sam sposób upiec pozostałe dwie porcje.

Krem:

  • 1 litr mleka
  • 13łyżek kaszy manny
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 200 gramów masła

Wykonanie:
Mleko zagotować z cukrem, wsypać kaszę manną cały czas mieszając, zagotować, zmniejszyć grzanie i gotować mieszając, aż krem zgęstnieje. Do gorącej kaszy dodać pokrojone masło i wymieszać, jak się wszystko połączy wyłożyć połowę gorącej masy na pierwszy placek, przykryć drugim i polać pozostałym kremem, a następnie przykryć ostatnim plackiem.






Polewa orzechowa:
  • 300 gramów orzechów włoskich
  • 100 gramów cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 50 gramów masła
  • 2-3 łyżki wody
Orzechy posiekać, na patelni rozpuścić masło, miód i cukier, dodać orzechy i chwilę przesmażyć, podlać wodą i dusić 5 minut. Gorący karmel orzechowy wyłożyć na wierzch wystudzonego ciasta. 

3 stycznia 2025

Placki z gotowanych ziemniaków z sosem grzybowym

 Puszyste, pyszne placki z gotowanych ziemniaków podane z sosem grzybowym, to prawdziwy rarytas i to za grosze. Ziemniaki możemy wykorzystać z poprzedniego dnia, lub ugotować wcześniej i wystudzić. Takie placki sprawdzą się zarówno na obiad, jak i na ciepłą kolację. Grzyby wykorzystałam leśne, które wcześniej były obgotowane i zamrożone, ale można wykorzystać też pieczarki, lub suszone grzyby. Przepis jest bardzo prosty, nie wymaga specjalnych umiejętności, a placki bardzo smaczne.



Składniki:

  • 600 gramów ugotowanych ziemniaków
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia




Sos grzybowy:

  • 500 gramów leśnych grzybów
  • 1 cebula
  • 200 ml śmietany
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • zielona pietruszka  

Wykonanie:
Najpierw obrać, umyć i ugotować ziemniaki w lekko osolonej wodzie i wystudzić. Jeśli ziemniaki mamy z poprzedniego dnia, placki przygotujemy znacznie szybciej. Przygotować sos: grzyby, mogą być podgrzybki, czy mieszane, obrać, umyć i pokroić w paski. Na patelni rozgrzać masło dodać pokrojoną w kostkę cebulę, lekko ją obsmażyć, dodać grzyby i mieszając smażyć, zmniejszyć grzanie i wolno dusić 5-10 minut, aż będą miękkie. Jeśli grzyby nie puszczą soku, można je lekko podlać wodą. Miękkie grzyby doprawić do smaku solą, pieprzem, wlać śmietanę i chwilę gotować, aby sos się zagęścił. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.
Ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa, lub przecisnąć przez praskę. Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę, na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać cebulkę i usmażyć ją na złoto. Do zmielonych ziemniaków dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną i przesmażoną cebulę. Jajko rozmącić widelcem, dodać do masy ziemniaczanej, doprawić solą, pieprzem i zagnieść ciasto. Z ciasta formować dłońmi kulki i układać na deseczce posypaną mąką. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Każdą kulkę ciasta spłaszczyć dłonią, tak aby placek nie był za cienki i kłaść na gorący tłuszcz i smażyć na średnim grzaniu około trzy minuty, następnie przewrócić na drugą stronę i smażyć do ładnego zrumienienia. Grzanie nie może być duże, gdyż placki nam się spalą, a w środku będą surowe. Usmażone placki ułożyć na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby obciekły z nadmiaru tłuszczu. Podawać od razu gorące z sosem grzybowym. Z porcji tej wyszło 12 placków.