Początek jesieni

22 grudnia 2024

Sałatka z kapusty pekińskiej

 Prosta, szybka, pożywna i smaczna sałatka na bazie kapusty pekińskiej z dodatkiem piersi z kurczaka. Sałatka na każdą okazję typu święta, uroczystości rodzinne, ale też możemy ją zabrać do pracy jako przekąskę. Możemy też wzbogacić ją o dodatkowy składnik, który lubimy np. kukurydzę.



Składniki:

  • 1 średnia kapusta pekińska
  • 1 pierś z kurczaka
  • 3 jajka
  • 2 kiszone ogórki
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • przyprawa do gyrosa
  • 1 łyżka oleju
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • pieprz
  • sól

Wykonanie:

Jajka ugotować na twardo. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w paski, lub w kostkę, posypać przyprawą do gyrosa, dodać olej, wszystko wymieszać i zostawić, aby mięso się zamarynowało. Kapustę pekińską obrać z uszkodzonych liści, opłukać i osuszyć, a następnie drobno ją posiekać. Rozgrzać patelnię i usmażyć mięso z kurczaka, aż się ładnie zrumieni. Usmażone mięso przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbawić je nadmiaru tłuszczu. Paprykę umyć i wydrążyć, a następnie pokroić w kostkę, lub w paseczki. Jajka obrać i pokroić w kostkę, tak samo pokroić ogórki kiszone. Cebulę pokroić w kostkę, a następnie zalać ją wrzącą wodą, odcedzić. Do salaterki dodać kapustę, paprykę, ogórki, jajka, cebulę i usmażone zimne mięso z kurczaka. Do majonezu dodać musztardę, miód, wymieszać i dodać do sałatki. Sałatkę wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem jeśli trzeba. Jeśli sałatki nie będziemy jeść od razu, majonezu nie dodawać za dużo, gdyż warzywa jak postoją puszczą jeszcze trochę soku.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz