Początek jesieni

6 grudnia 2024

Sałatka świąteczny wieniec

 Sałatka prosta może być ozdobą świątecznego stołu, a na dodatek jest bardzo dobra. Głównym składnikiem  jest kapusta pekińska, a dodatkami papryka, ugotowane jajka, por, kiszone ogórki i kukurydza. Sałatka jest bez mięsa, więc możemy podać ją już na Wigilię. Ozdobić można według uznania, u mnie świeży koperek, bo musi być coś zielonego, papryka świeża i konserwowa.



Składniki:

  • 1 mała kapusta pekińska
  • 1 papryka świeża
  • kilka kawałków papryki konserwowej
  • 2 ogórki kiszone
  • 4 jajka ugotowane
  • pół puszki kukurydzy
  • 4 cm białej części pora
  • sól
  • pieprz
  • majonez

Wykonanie:

Sałatkę robi się bardzo szybko. Zaczynamy od pokrojenia drobno umytej i pozbawionej uszkodzonych liści kapusty pekińskiej. Por pokroić w drobną kostkę i sparzyć wrzącą wodą, a następnie odcisnąć i dodać do kapusty. Paprykę umyć, wydrążyć i pokroić w kostkę, tak samo pokroić paprykę konserwową. Ugotowane jajka obrać i pokroić w większą kostkę, wszystko dodać do kapusty. Ogórków kiszonych nie obierać, tylko pokroić w drobną kostkę. Odcedzić na sitku kukurydzę i dodać do sałatki, dokładnie wymieszać. Dodać majonezu, ale nie za dużo 3-4 łyżki, gdyż kapusta jeszcze puści sok i sałatka będzie za rzadka. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatkę możemy od razu układać na dużym płaskim talerzu. Na środek postawić szklankę i dookoła ułożyć sałatkę. Można też, żeby było łatwiej wykorzystać obręcz od tortownicy, którą stawiamy na talerzu, w środek szklankę i układamy sałatkę. Po ułożeniu lekko docisnąć ją łyżką, wyjąć ze środka szklankę i odpiąć obręcz. Teraz wystarczy udekorować sałatkę tak jak chcemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz