14 grudnia 2024

Ciasto Tortowe

 Ciasto Tortowe z kremem na bazie budyniu, bardzo dobre, nasączone ponczem. Przepis na dużą formę prostokątną. Takie ciastka tortowe kiedyś można było kupić w każdej cukierni. Biszkopt można przekroić na dwa razy, mojej rodzinie lepiej smakuje przełożony raz kremem. Ciasto tortowe jest dosyć proste, a może nam zastąpić tort.



Składniki na biszkopt:

  • 6 dużych jajek
  • 180 gramów mąki pszennej tortowej
  • 180 gramów mąki ziemniaczanej
  • 180 gramów cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu 10%

  • Wykonanie:


    Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać przez sitko, dodać proszek do pieczenia i wymieszać. Jajka wbić do miski, dodać cukier i cukier waniliowy i dobrze ubić, aż masa jajeczna zbieleje i potroi swoją ilość, może to trwać w zależności od mocy miksera 15-20 minut. Następnie dodawać  mąkę w trzech turach i delikatnie mieszać rózgą. Na koniec wlać ocet, delikatnie wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, lub wysmarować tłuszczem dosyć dokładnie, wyłożyć cisto biszkoptowe, delikatnie wyrównać wierzch i wstawić do nagrzanego piekarnika funkcja grzania góra-dół 160 stopni i piec 45-50 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawić biszkopt na 10 minut, potem wyjąć go i położyć na kratce z piekarnika, aby ostygł. Jeśli biszkopt zostanie w formie na dłużej, może się zrobić mokry na spodzie, gdyż nie będzie mógł odparować. Biszkopt był pieczony w formie o wymiarach 30x25 centymetrów, a wysokość po upieczeniu 6,5 cm.

  • Składniki na krem:

    • 1/2 litra mleka
    • 200 gram masła
    • 1 budyń waniliowy ( na pół litra mleka)
    • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
    • 100 gram cukru
    • 1 cukier waniliowy
    • 1 łyżka soku z cytryny

    • Wykonanie:

      Do budyniu dodać mąkę ziemniaczaną , dolać pół szklanki mleka i dokładnie wymieszać. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, na wrzące mleko wlać rozmieszany budyń i zagotować. Gorący budyń przykryć folią spożywczą tak, aby dotykała powierzchni budyniu, dzięki temu nie zrobi nam się twarda skóra na wierzchu, zostawić, aby dobrze ostygł. Masło w temperaturze pokojowej, nie może być za twarde, ubić na pianę mikserem, jak masło trochę zbieleje, ubijać dalej dodając po łyżce zimny budyń. Gdy cała masa budyniowa będzie jednolita, ubijając dodać po trochu soku z cytryny. Dodając sok z cytryny, należy spróbować krem, aby nie był za kwaśny.

Poncz:
  • 1 szklanka przegotowanej zimnej wody
  • 1 łyżeczka aromatu rumowego, lub arakowego
Dżem do przełożenia najlepiej nie za słodki.
Wykonanie:
Biszkopt przekroić na pół, nasączyć go połową ponczu. Ciasto pokryć cienką warstwą dżemu, u mnie galaretka z czerwonej porzeczki. Na dżem wyłożyć połowę kremu, najlepiej układać łyżką krem, a potem delikatnie rozsmarować. Ciasto przykryć drugą połową biszkoptu, a następnie nasączyć pozostałym ponczem. Ciasto po wierzchu posmarować dżemem, pozostałym kremem i ozdobić posiekanymi bakaliami, wiórkami kokosowymi, lub galaretką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz