Składniki:
Wykonanie:
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 2 cebule
- mąka do obtoczenia
- sól
- pieprz
- majeranek
- smalec
Wykonanie:
Żeberka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na kawałki tak po 2-3 kostki. Rozgrzać smalec na patelni, mąkę wsypać na talerzyk, każde żeberko obtoczyć w mące i na gorący tłuszcz położyć. Obsmażyć z każdej strony na rumiano, zmniejszyć gaz na najmniejszy, cebulę obrać i pokroić w grube krążki, ułożyć na mięsie, posolić i popieprzyć, dać trochę majeranku, przykryć pokrywką i niech się duszą wolniutko. Żeberka puszczą własny sosik, gdyby było go za mało, można podlać wodą. Dusić tak godzinę do 1,5 godziny, sprawdzać czy miękkie, czas duszenia zależy od mięsa.
Kopytka czyli kluski z gotowanych ziemniaków, bardzo szybko się robi, można wykorzystać nie zjedzone z poprzedniego dnia ziemniaki.
Kopytka
Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków
- 1 jajko
- mąka pszenna
- sól
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Gdy ziemniaki przestygną, przetrzeć je przez sitko, lub zmielić przez maszynkę do mięsa. Włożyć do miski, podzielić na cztery części, jedną wyjąć, a w puste miejsce wsypać mąkę, dodać tą wyjętą czwartą część, dodać jajko i zagnieść ciasto na kopytka. Stolnicę posypać mąką, wyłożyć ciasto, wyrobić kilka cienkich wałków, pokroić je ukośnie na kopytka jednakowej wielkości. W dużym garnku zagotować wodę z solą, na wrzącą wrzucać kopytka, jak wypłyną gotować na wolnym grzaniu 5 minut, wyjąć łyżką cedzakową, odsączyć, wyłożyć na talerz. Kopytka polać sosem i ułożyć żeberka. Podawać z ulubioną surówką, kiszonym ogórkiem lub z buraczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz