Rosołek z gąsek to bardzo pyszna zupa, szkoda że możemy jeść ją rzadko, bo tylko wtedy gdy jest wysyp gąsek. Z innych grzybów rosołek nie będzie tak dobry. Gąski są siwe i żółte, w moim rejonie niestety tylko siwe. Rosołek taki u nas jest bardzo popularny, gotowany w sezonie prawie w każdym domu. Bardzo prosty przepis, a smak trudny do opisania. Polecam wypróbować przepis, rosołek jest smaczny i rozgrzewający.
Składniki:
- 500 gramów grzybów gąsek
- 1-2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 2 ziela angielskie
- 1 liść laurowy
- sól
- pieprz
- 1 łyżka zielonej natki pietruszki
- 1,5 litra wody
- 400 gramów makaronu
Wykonanie:
Grzyby gąski, im więcej jest ich , tym lepiej, oczyścić, przeważnie są bardzo brudne, ogonki obrać, a kapeluszy nie obierać. Grzyby dokładnie umyć, zmieniając wodę, aż będą czyste. Gąski pokroić na plasterki. Obrać włoszczyznę, umyć, marchewkę pokroić w plasterki, pietruszkę naciąć, a cebulę zrumienić na suchej patelni, tak jak do rosołu. Go garnka włożyć pokrojoną włoszczyznę i masło, a następnie obsmażyć chwilę, dodać pokrojone gąski, liść laurowy, ziele angielskie i zalać wodą, zagotować, zmniejszyć grzanie i wolno gotować około 30-40 minut. doprawić do smaku solą, pieprzem. Odzielnie ugotować według przepisu makaron, może być każdy, taki jaki lubimy. Sprawdzić, czy grzyby są miękkie, jeśli tak dodać posiekaną zieloną natkę pietruszki. Rosołek podawać z makaronem, można też z ziemniakami ugotowanymi oddzielnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz