Początek jesieni

30 listopada 2024

Przyprawa korzenna

 Domowa korzenna przyprawa, bardzo aromatyczna, pachnie w całym domu i prosta do zrobienia. Przepis jest bardzo szybki, jeśli użyjemy młynka do kawy, lub trochę wymagający siły, gdy będziemy tłuc przyprawy w moździerzu, tak jak kiedyś robiono. Wiem, że w każdym sklepie można dostać przyprawę korzenną, ale nie zawsze odpowiada nam smakiem, Ja nie lubię anyżu, dlatego w mojej mieszance go nie dodaję. 



Składniki:

  • 8 kulek ziela angielskiego
  • 10 kulek pieprzu czarnego
  • 1 czubata łyżeczka goździków
  • 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżka cynamonu

Wykonanie:

Przyprawy takie jak ziele angielskie, pieprz i goździki można lekko podgrzać na suchej patelni, aby puściły więcej aromatu. Do młynka włożyć goździki, ziele angielskie, pieprz i zmielić wszystko. Do zmielonych przypraw korzennych dodać mielony cynamon, gałkę i imbir. Cynamon i gałkę muszkatołową można zmielić też w młynku, ja dodaję gotową zmieloną. Taka przyprawa korzenna jest podstawowa, możemy ją wzbogacić dodać też anyż i kardamon. Często dodaję startą skórkę, nie dużo, ale podkreśla ona smak przypraw. Przyprawę korzenną można przechowywać w suchym, zakręconym słoiku. Wykorzystać możemy ją do przygotowania pierników, ciastek korzennych, ale także do grzańca. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz