Początek jesieni

6 listopada 2024

Cynamonowe bułeczki

 Cynamonki to pyszne bułeczki drożdżowe, takie zakręcone, a bardzo proste do zrobienia. Są pulchne, mięciutkie i pięknie pachną cynamonem. Ciasto drożdżowe można wyrobić w mikserze planetarnym, lub ręcznie, dosyć dobrze się wyrabia. Cynamonki znane są w wielu krajach, choć mają inne nazwy, ale wszędzie pięknie pachną.



Składniki:

  • 500 gramów mąki pszennej
  • 50 gramów drożdży świeżych
  • 60 gramów masła
  • 80 gramów cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 żółtka
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • żółtko do posmarowania bułek


Nadzienie
  • 2 łyżki cynamonu
  • 4 łyżki cukru
  • 30 gramów masła


Wykonanie:
Mąkę przesiać przez sitko. Drożdże rozkruszyć, dodać łyżeczkę cukru i trochę ciepłego mleka, wymieszać i zostawić aby podrosły. Żółtka utrzeć trzepaczką razem z cukrem, solą i cukrem waniliowym, dodać mleko i wszystko wymieszać. Do ubitych jajek z mlekiem dodać wyrośnięte drożdże i połowę mąki i wszystko wyrobić mikserem na gładką masę, dosypywać pozostałą mąkę i wyrabiać mikserem. Jeśli ciasto jest już za gęste dalej wyrabiać dłonią, na koniec dodać rozpuszczone, ale letnie masło i chwilę jeszcze wyrabiać. Ciasto można wyrobić też w mikserze planetarnym. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i zostawić, aby wyrosło i podwoiło swą objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół, każdą część rozwałkować na prostokąt. Ciasto posmarować połową miękkiego masła. Cynamon wymieszać z cukrem i połową posypać ciasto. Ciasto zwinąć w rulon, a następnie za pomocą ostrego noża pociąć na centymetrowe kawałki. Powstaną bułeczki, takie ślimaczki, które ułożyć na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić je jeszcze przykryte, aby podrosły. Posmarować bułeczki rozmąconym żółtkiem. Piekarnik nagrzać do 170 stopni i piec cynamonki  20 minut, do ładnego zrumienienia, funkcja grzania góra-dół. Bułeczek z całej porcji wyszło po 24, piekłam je na dwóch formach. Gotowe cynamonki można polukrować lukrem, ja zostawiłam bez niczego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz