Naleśniki nadziewane szpinakiem z dodatkiem sera mozzarelli, doprawione solą, pieprzem, szybkie, zdrowe i pyszne danie obiadowe, lub kolacyjne. Szpinak świeży, ale może być też mrożony taki w listkach, nie ma to znaczenia, smakuje podobnie. Przepis na naleśniki sprawdzony wielokrotnie, są miękkie, nie pękają podczas zwijania, a farsz bardzo aromatyczny.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklana mleka
- 1/2 szklanki wody
- 1 duże lub 2 małe jajka
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
Farsz ze szpinaku:
- 500 gramów szpinaku baby świeżego
- 1 kulka sera mozzarella
- 3 łyżki śmietanki kremówki
- 2-3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
- 1 mała cebulka
- 2 łyżki masła
Wykonanie:
Szpinak przebrać, oberwać grube ogonki, umyć i sparzyć wrzącą wodą. Gdy szpinak zmniejszy swą objętość, odcedzić go na sitku. Czosnek i cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać masło dodać cebulę, lekko poddusić i dodać czosnek, chwilę razem smażyć, uważać, aby czosnek się nie przypalił. Szpinak odcisnąć z wody i pokroić włożyć na patelnię i wszystko dusić na średnim grzaniu 5 minut, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem i dusić jeszcze minutę. Ser mozzarellę pokroić w małą kostkę dodać do szpinaku, podgrzewać mieszając, jak ser zacznie się rozpuszczać wlać śmietankę. Farsz smażyć jeszcze minutę i wyłączyć. Z podanych składników zrobić ciasto naleśnikowe, najprościej wszystko zmiksować na gładką masę. Rozgrzać patelnię, u mnie o średnicy 24 cm, posmarować ją cienko olejem i wlewać ciasto chochlą tyle, aby cienko pokryło dno patelni. Smażyć z obu stron i układać na talerzu jeden na drugim, naleśniki są cienkie i delikatne. Na każdym naleśniki rozłożyć trochę farszu i zawinąć w rulon, lub złożyć w kopertę. Przed podaniem można podgrzać na patelni, lub zapiec je w piekarniku polane sosem pomidorowym i posypane parmezanem. Naleśników ze szpinakiem wyszło 12 sztuk.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz