29 października 2024

Jabłecznik szybki

 Szybkie i pyszne domowe ciasto z jabłkami, pachnące cynamonem, trudno go nie lubić. Przepis na dużą formę 25 na 35 cm, bardzo prosty, a  jabłecznik uda się zawsze. Jabłka najlepiej szara reneta, mogą też być mieszane polskie jabłka z ogródka, takie jakie mamy, lepsze są odmiany które się rozgotowują. Jabłek wcześniej nie smażymy, dodajemy surowe do ciasta. Jabłecznik to ciasto na każdą okazję, nie musi stać w lodówce, a najlepiej smakuje teraz w chłodne dni.



Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 200 gramów masła
  • 1 łyżka smalcu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kg jabłek
  • 1 łyżka kaszy manny, lub bułki tartej
  • 1 łyżka cynamonu
  • cukier do jabłek

Wykonanie:

Jabłka cienko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć na duże sitko, nie odciskać, tylko zostawić, aby nadmiar soku spłynął, a jeśli jabłka nie są soczyste, możemy ich nie odcedzać. Mąkę, szklanka ma 180ml, przesiać przez sitko, dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i wymieszać. Masło zimne, takie prosto z lodówki posiekać nożem z mąką, dodać też smalec. W mące zrobić dołek, dodać śmietanę, wbić  dwa żółtka, białko zostawić jeszcze się przyda i jedno całe jajko. Zagnieść ciasto, podzielić je na dwie części, 2/3 ciasta zostawić na spód, a 1/3 na wierzch jabłecznika. Przygotować formę 25x35 cm, wyłożyć ją papierem do pieczenia, lub dobrze wysmarować tłuszczem. Dno formy wylepić ciastem, nakłuć widelcem i zostawić w chłodnym miejscu, aby ciasto odpoczęło. Pozostałe ciasto rozwałkować na wielkość formy, najlepiej na papierze do pieczenia, wtedy łatwiej jest przenieść je na ciasto, przykryć i zdjąć papier. Jabłka wymieszać z kaszą manną, jeśli są kwaśne dosłodzić do smaku i dodać cynamon. Ciasto wyjąć z lodówki i posmarować je białkami, które nam zostały od żółtek. zabezpieczy to ciasto nie nasiąknie za bardzo jabłkami, wyłożyć przygotowane jabłka i przykryć ciastem. Piekarnik nagrzać do 170 stopni góra-dół i piec jabłecznik 50-55 minut do ładnego zrumienienia. Można także najpierw podpiec spód ciasta przez 20 minut, dodać jabłka, a ciasto na wierzch zetrzeć na tarce, lub porwać na kawałki. Jabłecznik jest bardzo dobry, a ciasto mięciutkie i delikatne.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz