Gulasz z indyka z dodatkiem papryki to najlepszy sposób na przygotowanie pysznego obiadu i to na dwa dni. Mięso z indyka jest bardzo zdrowe, a przygotowane w ten sposób jest delikatne, soczyste i smaczne. Można podać go z dodatkiem ziemniaków, klusek śląskich, kaszy, u mnie dziś jest z komosą ryżową białą, bardzo smaczną i zdrową. Przepis nie jest trudny, a obiad pyszny.
Składniki:
- 1kg mięsa z udźca indyka
- 2 papryki czerwona i żółta
- 2 cebule
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- sól
- pieprz
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki pszennej
- 300 gramów komosa ryżowa biała
Marynata:
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka musztardy
- szczypta ostrej papryki
- 1 łyżka oleju
Wykonanie:
Mięso z udźca indyka bez kości i skóry, umyć, osuszyć i pokroić w kawałki, takie na jeden kęs. Mięso przełożyć do miski, składniki marynaty wymieszać w małej salaterce, dodać do mięsa, dokładnie obtoczyć mięso w marynacie i schować do lodówki na pół godziny. Paprykę umyć, wydrążyć nasiona i pokroić na kawałki takie jak mięso. Na patelni rozgrzać tłuszcz, mięso wyjąć z lodówki, obtoczyć w mące i smażyć partiami na rumiano, aż usmażymy wszystko. Obsmażone mięso przełożyć do rondla, lub garnka w którym będziemy gotować gulasz. Na pozostałym tłuszczu usmażyć obraną i pokrojoną w cebulę, a gdy zrobi się rumiana, dodać paprykę, przeciśnięty czosnek, chwilę smażyć i wszystko dodać do gulaszu. Na patelnię wlać szklankę wody, zagotować i wlać do garnka. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, doprawić solą, pieprzem, zmniejszyć grzanie do minimum i wolno dusić pod przykryciem. Sprawdzać, czy sos się nie wygotował, w razie potrzeby uzupełnić go gotowaną wodą. Komosę ryżową ugotować według przepisu na opakowaniu, gotuje się ją podobnie jak ryż. Gdy mięso jest miękkie, doprawić jeśli trzeba jeszcze do smaku i podawać z komosą ryżową. Gulasz jest tak samo dobry na drugi dzień, tak więc można zrobić go więcej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz