3 października 2024

Gulasz z indyka z komosą ryżową

 Gulasz z indyka z dodatkiem papryki to najlepszy sposób na przygotowanie pysznego obiadu i to na dwa dni. Mięso z indyka jest bardzo zdrowe, a przygotowane w ten sposób jest delikatne, soczyste i smaczne. Można podać go z dodatkiem ziemniaków, klusek śląskich, kaszy, u mnie dziś jest z komosą ryżową białą, bardzo smaczną i zdrową. Przepis nie jest trudny, a obiad pyszny.



Składniki:

  • 1kg mięsa z udźca indyka
  • 2 papryki czerwona i żółta
  • 2 cebule
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 300 gramów komosa ryżowa biała

Marynata:

  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka musztardy
  • szczypta ostrej papryki
  • 1 łyżka oleju

Wykonanie:

Mięso z udźca indyka bez kości i skóry, umyć, osuszyć i pokroić w kawałki, takie na jeden kęs. Mięso przełożyć do miski, składniki marynaty wymieszać w małej salaterce, dodać do mięsa, dokładnie obtoczyć mięso w marynacie i schować do lodówki na pół godziny. Paprykę umyć, wydrążyć nasiona i pokroić na kawałki takie jak mięso. Na patelni rozgrzać tłuszcz, mięso wyjąć z lodówki, obtoczyć w mące i smażyć partiami na rumiano, aż usmażymy wszystko. Obsmażone mięso przełożyć do rondla, lub garnka w którym będziemy gotować gulasz. Na pozostałym tłuszczu usmażyć obraną i pokrojoną w cebulę, a gdy zrobi się rumiana,  dodać paprykę, przeciśnięty czosnek, chwilę smażyć i wszystko dodać do gulaszu. Na patelnię wlać szklankę wody, zagotować i wlać do garnka. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, doprawić solą, pieprzem, zmniejszyć grzanie do minimum i wolno dusić pod przykryciem. Sprawdzać, czy sos się nie wygotował, w razie potrzeby uzupełnić go gotowaną wodą. Komosę ryżową ugotować według przepisu na opakowaniu, gotuje się ją podobnie jak ryż. Gdy mięso jest miękkie, doprawić jeśli trzeba jeszcze do smaku i podawać z komosą ryżową. Gulasz jest tak samo dobry na drugi dzień, tak więc można zrobić go więcej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz