11 października 2024

Ciasto Monte

 Szybkie i pyszne ciasto Monte, ulubiony deser nie tylko najmłodszych. Ciasto idealnie nadaje się na  każdą imprezę i na zwykły dzień, ładnie się kroi i pięknie  prezentuje. Składa się z biszkoptu i masy biało-kakaowej ze śmietanki i serka mascarpone. Przepis jest prosty, potrzebny jest jedynie mikser.



Składniki:

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 250 gramów serka mascarpone
  • 2 płaskie łyżki żelatyny
  • 1 szklanka wody
  •  230 gramów ciastek Biscoff


Wykonanie:

Jajka ubić z cukrem na pulchną masę. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia i wymieszać. Do ubitych jajek dodawać po trochu mąkę i mieszać trzepaczką delikatnie do połączenia składników. Na koniec dodać olej i delikatnie połączyć. Przygotować formę do pieczenia 20 na 35 centymetrów, wyłożyć ją papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piekarnik nagrzać do 170 stopni funkcja grzania góra-dół i piec biszkopt około 40 minut, sprawdzić patyczkiem czy jest suchy. Upieczony biszkopt wyjąć z formy, zdjąć papier i zostawić go na kratce, aby wystygł. Przygotować masę. Zagotować szklankę wody i wlać ją  po pół do dwóch szklanek, a następnie do każdej szklanki dodać łyżkę żelatyny i ją dokładnie wymieszać, zostawić do wystudzenia. Zimną, prosto z lodówki śmietankę ubić z cukrem pudrem, gdy zgęstnieje, ale jeszcze nie całkiem się ubije, dodawać po trochu serek mascarpone i ubijać. Masę podzielić na dwie części. Z jednej części odłożyć dwie łyżki i dodać do ostudzonej żelatyny, wymieszać i dodać do masy, szybko zmiksować.



Masa zacznie gęstnieć, od razu wykładamy ją na biszkopt łyżką robiąc pasy, zostawić należy miejsce na następną masę, wygląda to trochę jak redliny. Drugą masę robimy podobnie, tylko na koniec dodajemy kakao i drugą porcję rozpuszczonej żelatyny. Masę kakaową wykładamy wolne pasy między białą masą.

Na koniec układamy na kremie ciastka Biscoff, mają one smak trochę korzenny, ale możemy je zastąpić herbatnikami kakaowymi. Ciasto polać polewą czekoladową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz