Początek jesieni

16 października 2024

Koktajl warzywny z brokułem

 Koktajl warzywny z brokułem to samo zdrowie, a w dodatku bardzo smaczny. Nie zawiera ani cukru, ani soli. To prawdziwa bomba witaminowa i nie tuczy, czyli koktajl idealny na dietę. Oprócz brokułu jest jeszcze marchewka, jabłko i jogurt, lub kefir. Zamiast jogurtu może być woda mineralna, można też dodać banana, który doda trochę słodyczy.



Składniki:

  • 1/2 brokułu
  • 1 marchewka
  • 2 jabłka
  • 200 ml kefiru

Wykonanie:

Różyczki brokułu oddzielić od grubych łodyg, dokładnie umyć, można przekroić na mniejsze części. Jabłka umyć, obrać, lub zostawić ze skórką, pokroić na mniejsze kawałki. Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce, gdyż jest dosyć twarda i nie każdy blender sobie z nią poradzi. Wszystkie warzywa wrzucić do kielicha blendera, dodać kefir i miksować do uzyskania gładkiej, aksamitnej konsystencji. Jeśli koktajl jest za gęsty dodajemy jeszcze trochę wody mineralnej. Można doprawić do smaku sokiem z cytryny, lub limonki. Ja nie dodawałam, gdyż jabłka były dosyć kwaśne. 

11 października 2024

Ciasto Monte

 Szybkie i pyszne ciasto Monte, ulubiony deser nie tylko najmłodszych. Ciasto idealnie nadaje się na  każdą imprezę i na zwykły dzień, ładnie się kroi i pięknie  prezentuje. Składa się z biszkoptu i masy biało-kakaowej ze śmietanki i serka mascarpone. Przepis jest prosty, potrzebny jest jedynie mikser.



Składniki:

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 250 gramów serka mascarpone
  • 2 płaskie łyżki żelatyny
  • 1 szklanka wody
  •  230 gramów ciastek Biscoff


Wykonanie:

Jajka ubić z cukrem na pulchną masę. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia i wymieszać. Do ubitych jajek dodawać po trochu mąkę i mieszać trzepaczką delikatnie do połączenia składników. Na koniec dodać olej i delikatnie połączyć. Przygotować formę do pieczenia 20 na 35 centymetrów, wyłożyć ją papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piekarnik nagrzać do 170 stopni funkcja grzania góra-dół i piec biszkopt około 40 minut, sprawdzić patyczkiem czy jest suchy. Upieczony biszkopt wyjąć z formy, zdjąć papier i zostawić go na kratce, aby wystygł. Przygotować masę. Zagotować szklankę wody i wlać ją  po pół do dwóch szklanek, a następnie do każdej szklanki dodać łyżkę żelatyny i ją dokładnie wymieszać, zostawić do wystudzenia. Zimną, prosto z lodówki śmietankę ubić z cukrem pudrem, gdy zgęstnieje, ale jeszcze nie całkiem się ubije, dodawać po trochu serek mascarpone i ubijać. Masę podzielić na dwie części. Z jednej części odłożyć dwie łyżki i dodać do ostudzonej żelatyny, wymieszać i dodać do masy, szybko zmiksować.



Masa zacznie gęstnieć, od razu wykładamy ją na biszkopt łyżką robiąc pasy, zostawić należy miejsce na następną masę, wygląda to trochę jak redliny. Drugą masę robimy podobnie, tylko na koniec dodajemy kakao i drugą porcję rozpuszczonej żelatyny. Masę kakaową wykładamy wolne pasy między białą masą.

Na koniec układamy na kremie ciastka Biscoff, mają one smak trochę korzenny, ale możemy je zastąpić herbatnikami kakaowymi. Ciasto polać polewą czekoladową.

4 października 2024

Naleśniki ze szpinakiem i mozzarellą

 Naleśniki nadziewane szpinakiem z dodatkiem sera  mozzarelli, doprawione solą, pieprzem, szybkie, zdrowe i pyszne danie obiadowe, lub kolacyjne. Szpinak świeży, ale może być też mrożony taki w listkach, nie ma to znaczenia, smakuje podobnie. Przepis na naleśniki sprawdzony wielokrotnie, są miękkie, nie pękają podczas zwijania, a farsz bardzo aromatyczny.



Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklana mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 duże lub 2 małe jajka
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

Farsz ze szpinaku:

  • 500 gramów szpinaku baby świeżego
  • 1 kulka sera mozzarella
  • 3 łyżki śmietanki kremówki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • 1 mała cebulka
  • 2 łyżki masła




Wykonanie:

Szpinak przebrać, oberwać grube ogonki, umyć i sparzyć wrzącą wodą. Gdy szpinak zmniejszy swą objętość, odcedzić go na sitku. Czosnek i cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać masło dodać cebulę, lekko poddusić i dodać czosnek, chwilę razem smażyć, uważać, aby czosnek się nie przypalił. Szpinak odcisnąć z wody i pokroić włożyć na patelnię i wszystko dusić na średnim grzaniu 5 minut, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem i dusić jeszcze minutę. Ser mozzarellę pokroić w małą kostkę dodać do szpinaku, podgrzewać mieszając, jak ser zacznie się rozpuszczać wlać śmietankę. Farsz smażyć jeszcze minutę i wyłączyć. Z podanych składników zrobić ciasto naleśnikowe, najprościej wszystko zmiksować na gładką masę. Rozgrzać patelnię, u mnie o średnicy 24 cm, posmarować ją cienko olejem i wlewać ciasto chochlą tyle, aby cienko pokryło dno patelni. Smażyć z obu stron i układać na talerzu jeden na drugim, naleśniki są cienkie i delikatne. Na każdym naleśniki rozłożyć trochę farszu i zawinąć w rulon, lub złożyć w kopertę. Przed podaniem można podgrzać na patelni, lub zapiec je w piekarniku polane sosem pomidorowym i posypane parmezanem. Naleśników ze szpinakiem wyszło 12 sztuk.

3 października 2024

Gulasz z indyka z komosą ryżową

 Gulasz z indyka z dodatkiem papryki to najlepszy sposób na przygotowanie pysznego obiadu i to na dwa dni. Mięso z indyka jest bardzo zdrowe, a przygotowane w ten sposób jest delikatne, soczyste i smaczne. Można podać go z dodatkiem ziemniaków, klusek śląskich, kaszy, u mnie dziś jest z komosą ryżową białą, bardzo smaczną i zdrową. Przepis nie jest trudny, a obiad pyszny.



Składniki:

  • 1kg mięsa z udźca indyka
  • 2 papryki czerwona i żółta
  • 2 cebule
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 300 gramów komosa ryżowa biała

Marynata:

  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka musztardy
  • szczypta ostrej papryki
  • 1 łyżka oleju

Wykonanie:

Mięso z udźca indyka bez kości i skóry, umyć, osuszyć i pokroić w kawałki, takie na jeden kęs. Mięso przełożyć do miski, składniki marynaty wymieszać w małej salaterce, dodać do mięsa, dokładnie obtoczyć mięso w marynacie i schować do lodówki na pół godziny. Paprykę umyć, wydrążyć nasiona i pokroić na kawałki takie jak mięso. Na patelni rozgrzać tłuszcz, mięso wyjąć z lodówki, obtoczyć w mące i smażyć partiami na rumiano, aż usmażymy wszystko. Obsmażone mięso przełożyć do rondla, lub garnka w którym będziemy gotować gulasz. Na pozostałym tłuszczu usmażyć obraną i pokrojoną w cebulę, a gdy zrobi się rumiana,  dodać paprykę, przeciśnięty czosnek, chwilę smażyć i wszystko dodać do gulaszu. Na patelnię wlać szklankę wody, zagotować i wlać do garnka. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, doprawić solą, pieprzem, zmniejszyć grzanie do minimum i wolno dusić pod przykryciem. Sprawdzać, czy sos się nie wygotował, w razie potrzeby uzupełnić go gotowaną wodą. Komosę ryżową ugotować według przepisu na opakowaniu, gotuje się ją podobnie jak ryż. Gdy mięso jest miękkie, doprawić jeśli trzeba jeszcze do smaku i podawać z komosą ryżową. Gulasz jest tak samo dobry na drugi dzień, tak więc można zrobić go więcej.