Domowy żółty ser, idealny na kanapki, z dodatkiem pokrojonej drobno papryki, bardzo smaczny i prosty w wykonaniu. Zrobiony jest z twarogu, z dodatkiem mleka, żółtek jaj i masła. Twaróg najlepiej jak jest dobrej jakości tłusty, lub półtłusty. Paprykę dodałam czerwoną, pomarańczową i żółtą, ale może być tylko czerwona. Można dodać jeszcze zieloną natkę pietruszki.
Składniki:
- 1kg twarogu
- 2 żółtka
- 2 łyżki masła
- 750 ml mleka
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki pomarańczowej
- 1/4 papryki żółtej
- 1 łyżeczka płaska sody
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżeczka soli
Wykonanie:
Twaróg rozkruszyć na drobne kawałki. Mleko zagotować, dodać pokruszony twaróg i mieszając zagotować, zmniejszyć grzanie i wolno gotować 10-15 minut cały czas mieszając, aż oddzieli się serwatka. Zostawić ser w serwatce, aby ostygł. Paprykę umyć, wydrążyć nasiona i pokroić w drobną kostkę. Gdy ser jest zimny odcedzić go na gęstym sitku, można sitko wyłożyć gazą. Pozostałą serwatkę można użyć do robienia chleba, lub wypić, jest bardzo zdrowa. Na dużej patelni, lub w garnku rozgrzać masło, a jak się rozpuści dodać odcedzony ser i podgrzewając mieszać, dodać sól, żółtka, dokładnie połączyć, cały czas smażyć, dodać sodę i ocet. Masa serowa zacznie rosnąć, a po chwili opadnie. Do rozpuszczonej masy serowej dodać pokrojoną paprykę. Wszystko chwilę razem smażyć, cały czas mieszając, gdyż ser robi się gęsty i łatwo się przypala. Naczynie szklane, lub plastykowe wyłożyć folią do żywności i wylać ser, wyrównać łyżką i przykryć folią. Zostawić do wystudzenia. Zimny ser wstawić do lodówki, można kroić od razu, ale jak postoi. wtedy lepiej się kroi. Sera żółtego wyszło kilogram.
A ile tego masła dać na patelnię?
OdpowiedzUsuń2 łyżki.
Usuń