Początek jesieni

25 września 2024

Drożdżówka ze śliwkami i kruszonką

 Proste i pyszne ciasto drożdżowe ze śliwkami węgierkami, posypane kruszonką, a porcja dosyć duża, na formę 35x25 cm, może być też większa, ciasto pięknie wyrasta. Wyrabiałam je ręcznie, ale można ułatwić sobie pracę i wyrobić mikserem. Śliwki najlepsze węgierki, gdyż nie zawierają dużo soku i są idealne do ciasta.


Składniki:

  • 1 kg śliwek węgierek
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 cukier waniliowy
  • 100 gramów masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 50 gramów świeżych drożdży
  • 1 szklanka mleka

Kruszonka:

  • 100 gramów masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki

Wykonanie:

Mleko lekko podgrzać, nie może być gorące, tylko letnie. Drożdże świeże rozkruszyć, dodać łyżeczkę cukru, łyżkę mąki, trochę letniego mleka i wymieszać, zostawić przykryte na kilka minut, aby wyrosły. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, cukier waniliowy, jajka, rozpuszczone wyrośnięte drożdże, letnie masło i wszystko wyrobić dłonią, lub mikserem, aż będzie odchodziło od miski. Zostawić przykryte do wyrośnięcia, ciasto powinno podwoić swoją wielkość. Śliwki umyć i usunąć pestki. Przygotować kruszonkę: mąkę wymieszać z cukrem, dodać miękkie masło i rozcierając dłońmi zrobić małe grudki, taką kruszonkę. Wyrośnięte ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, wyrównać dłońmi, a następnie rozłożyć śliwki rozcięciem do góry. Ciasto posypać kruszonką i zostawić w ciepłym miejscu na 20 minut. Piekarnik nagrzać do 170 stopni góra-dół i piec ciasto 45 minut, sprawdzić patyczkiem czy suche.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz