Proste i pyszne ciasto drożdżowe ze śliwkami węgierkami, posypane kruszonką, a porcja dosyć duża, na formę 35x25 cm, może być też większa, ciasto pięknie wyrasta. Wyrabiałam je ręcznie, ale można ułatwić sobie pracę i wyrobić mikserem. Śliwki najlepsze węgierki, gdyż nie zawierają dużo soku i są idealne do ciasta.
Składniki:
- 1 kg śliwek węgierek
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1 cukier waniliowy
- 100 gramów masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 50 gramów świeżych drożdży
- 1 szklanka mleka
Kruszonka:
- 100 gramów masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
Wykonanie:
Mleko lekko podgrzać, nie może być gorące, tylko letnie. Drożdże świeże rozkruszyć, dodać łyżeczkę cukru, łyżkę mąki, trochę letniego mleka i wymieszać, zostawić przykryte na kilka minut, aby wyrosły. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, cukier waniliowy, jajka, rozpuszczone wyrośnięte drożdże, letnie masło i wszystko wyrobić dłonią, lub mikserem, aż będzie odchodziło od miski. Zostawić przykryte do wyrośnięcia, ciasto powinno podwoić swoją wielkość. Śliwki umyć i usunąć pestki. Przygotować kruszonkę: mąkę wymieszać z cukrem, dodać miękkie masło i rozcierając dłońmi zrobić małe grudki, taką kruszonkę. Wyrośnięte ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, wyrównać dłońmi, a następnie rozłożyć śliwki rozcięciem do góry. Ciasto posypać kruszonką i zostawić w ciepłym miejscu na 20 minut. Piekarnik nagrzać do 170 stopni góra-dół i piec ciasto 45 minut, sprawdzić patyczkiem czy suche.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz