Początek jesieni

18 września 2024

Biszkopt

Biszkopt, który zawsze się udaje, dosyć duży na formę prostokątną, lub okrągłą. Biszkopt jest puszysty, nie kruszy się, dobrze wchłania nasączenie. Można wykorzystać go zarówno do przygotowania tortu, jak i innych ciast z kremem. Nie ubijamy tu piany z białek, ciasto robimy z całych jajek. Polecam ten przepis szczególnie tym, co mają nie udane próby pieczenia biszkoptu, z tego przepisu uda się na pewno.


Składniki:
  • 6 dużych jajek
  • 180 gramów mąki pszennej tortowej
  • 180 gramów mąki ziemniaczanej
  • 180 gramów cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu 10%

Wykonanie:

Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać przez sitko, dodać proszek do pieczenia i wymieszać. Jajka wbić do miski, dodać cukier i cukier waniliowy i dobrze ubić, aż masa jajeczna zbieleje i potroi swoją ilość, może to trwać w zależności od mocy miksera 15-20 minut. Następnie dodawać  mąkę w trzech turach i delikatnie mieszać rózgą. Na koniec wlać ocet, delikatnie wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, lub wysmarować tłuszczem dosyć dokładnie, wyłożyć cisto biszkoptowe, delikatnie wyrównać wierzch i wstawić do nagrzanego piekarnika funkcja grzania góra-dół 160 stopni i piec 45-50 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawić biszkopt na 10 minut, potem wyjąć go i położyć na kratce z piekarnika, aby ostygł. Jeśli biszkopt zostanie w formie na dłużej, może się zrobić mokry na spodzie, gdyż nie będzie mógł odparować. Biszkopt był pieczony w formie o wymiarach 30x25 centymetrów, a wysokość po upieczeniu 6,5 cm.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz