Biszkopt, który zawsze się udaje, dosyć duży na formę prostokątną, lub okrągłą. Biszkopt jest puszysty, nie kruszy się, dobrze wchłania nasączenie. Można wykorzystać go zarówno do przygotowania tortu, jak i innych ciast z kremem. Nie ubijamy tu piany z białek, ciasto robimy z całych jajek. Polecam ten przepis szczególnie tym, co mają nie udane próby pieczenia biszkoptu, z tego przepisu uda się na pewno.
Składniki:
- 6 dużych jajek
- 180 gramów mąki pszennej tortowej
- 180 gramów mąki ziemniaczanej
- 180 gramów cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu 10%
Wykonanie:
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać przez sitko, dodać proszek do pieczenia i wymieszać. Jajka wbić do miski, dodać cukier i cukier waniliowy i dobrze ubić, aż masa jajeczna zbieleje i potroi swoją ilość, może to trwać w zależności od mocy miksera 15-20 minut. Następnie dodawać mąkę w trzech turach i delikatnie mieszać rózgą. Na koniec wlać ocet, delikatnie wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, lub wysmarować tłuszczem dosyć dokładnie, wyłożyć cisto biszkoptowe, delikatnie wyrównać wierzch i wstawić do nagrzanego piekarnika funkcja grzania góra-dół 160 stopni i piec 45-50 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawić biszkopt na 10 minut, potem wyjąć go i położyć na kratce z piekarnika, aby ostygł. Jeśli biszkopt zostanie w formie na dłużej, może się zrobić mokry na spodzie, gdyż nie będzie mógł odparować. Biszkopt był pieczony w formie o wymiarach 30x25 centymetrów, a wysokość po upieczeniu 6,5 cm.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz