Początek jesieni

25 września 2024

Drożdżówka ze śliwkami i kruszonką

 Proste i pyszne ciasto drożdżowe ze śliwkami węgierkami, posypane kruszonką, a porcja dosyć duża, na formę 35x25 cm, może być też większa, ciasto pięknie wyrasta. Wyrabiałam je ręcznie, ale można ułatwić sobie pracę i wyrobić mikserem. Śliwki najlepsze węgierki, gdyż nie zawierają dużo soku i są idealne do ciasta.


Składniki:

  • 1 kg śliwek węgierek
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 cukier waniliowy
  • 100 gramów masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 50 gramów świeżych drożdży
  • 1 szklanka mleka

Kruszonka:

  • 100 gramów masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki

Wykonanie:

Mleko lekko podgrzać, nie może być gorące, tylko letnie. Drożdże świeże rozkruszyć, dodać łyżeczkę cukru, łyżkę mąki, trochę letniego mleka i wymieszać, zostawić przykryte na kilka minut, aby wyrosły. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, cukier waniliowy, jajka, rozpuszczone wyrośnięte drożdże, letnie masło i wszystko wyrobić dłonią, lub mikserem, aż będzie odchodziło od miski. Zostawić przykryte do wyrośnięcia, ciasto powinno podwoić swoją wielkość. Śliwki umyć i usunąć pestki. Przygotować kruszonkę: mąkę wymieszać z cukrem, dodać miękkie masło i rozcierając dłońmi zrobić małe grudki, taką kruszonkę. Wyrośnięte ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, wyrównać dłońmi, a następnie rozłożyć śliwki rozcięciem do góry. Ciasto posypać kruszonką i zostawić w ciepłym miejscu na 20 minut. Piekarnik nagrzać do 170 stopni góra-dół i piec ciasto 45 minut, sprawdzić patyczkiem czy suche.


18 września 2024

Biszkopt

Biszkopt, który zawsze się udaje, dosyć duży na formę prostokątną, lub okrągłą. Biszkopt jest puszysty, nie kruszy się, dobrze wchłania nasączenie. Można wykorzystać go zarówno do przygotowania tortu, jak i innych ciast z kremem. Nie ubijamy tu piany z białek, ciasto robimy z całych jajek. Polecam ten przepis szczególnie tym, co mają nie udane próby pieczenia biszkoptu, z tego przepisu uda się na pewno.


Składniki:
  • 6 dużych jajek
  • 180 gramów mąki pszennej tortowej
  • 180 gramów mąki ziemniaczanej
  • 180 gramów cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu 10%

Wykonanie:

Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać przez sitko, dodać proszek do pieczenia i wymieszać. Jajka wbić do miski, dodać cukier i cukier waniliowy i dobrze ubić, aż masa jajeczna zbieleje i potroi swoją ilość, może to trwać w zależności od mocy miksera 15-20 minut. Następnie dodawać  mąkę w trzech turach i delikatnie mieszać rózgą. Na koniec wlać ocet, delikatnie wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, lub wysmarować tłuszczem dosyć dokładnie, wyłożyć cisto biszkoptowe, delikatnie wyrównać wierzch i wstawić do nagrzanego piekarnika funkcja grzania góra-dół 160 stopni i piec 45-50 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawić biszkopt na 10 minut, potem wyjąć go i położyć na kratce z piekarnika, aby ostygł. Jeśli biszkopt zostanie w formie na dłużej, może się zrobić mokry na spodzie, gdyż nie będzie mógł odparować. Biszkopt był pieczony w formie o wymiarach 30x25 centymetrów, a wysokość po upieczeniu 6,5 cm.

10 września 2024

Warzywa z piersią z kurczaka

Zdrowy, szybki i pyszny obiad, czyli warzywa duszone z piersią z kurczaka. Warzywa świeże: papryka, cukinia, cebula, pomidory, można dodać takie jakie lubimy, dodałam jeszcze okrę, która rośnie u mnie pod folią. Filet z kurczaka można zastąpić filetem z indyka.



Składniki:

  • 1 średnia cukinia
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 pomidory
  • 3 papryki kolorowe
  • 100 gramów okry
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka czubata koncentratu pomidorowego
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka zielonej natki pietruszki
  • pieprz
  • sól
  • papryka ostra
  • 1 pierś z kurczaka

  • ryż

Wykonanie:

Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paseczki, a następnie posypać ziołami prowansalskimi, papryką słodką i łyżeczką oliwy, wymieszać i zostawić, aby mięso się zamarynowało. Paprykę umyć, wydrążyć nasiona i pokroić w większą kostkę, dobrze jak papryka jest różnokolorowa, wtedy danie ładnie wygląda. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, a obrane ząbki czosnku można pokroić w drobną kosteczkę, lub przecisnąć przez praskę. Cukinię umyć, jeśli młoda można nie obierać i pokroić w kostkę. Okrę pokroić w plasterki, można ją pominąć w daniu, lub zastąpić innym warzywem np. brokułem. W garnku rozgrzać oliwę dodać cebulę, lekko ją zeszklić, pokrojone mięso z kurczaka, wszystko zrumienić i dodać czosnek. Na wierzch dodać pokrojoną paprykę, mieszając chwilę ją dusić, pokrojoną cukinię i okrę, zmniejszyć grzanie do minimum, przykryć i wolno dusić, aż warzywa zmiękną i puszczą sok. Pomidory umyć, sparzyć i pokroić w kostkę dodać do warzyw, doprawić do smaku solą, pieprzem papryką ostrą i cukrem, zagotować i dodać koncentrat pomidorowy. Wszystko dusić chwilę, aż pomidory się rozpadną. Oddzielnie ugotować ryż na sypko. Warzywa duszone z piersią z kurczaka podawać z ryżem, a po wierchu posypać zieloną natką pietruszki.


2 września 2024

Ser żółty z papryką

 Domowy żółty ser, idealny na kanapki, z dodatkiem pokrojonej drobno papryki, bardzo smaczny i prosty w wykonaniu. Zrobiony jest z twarogu, z dodatkiem mleka, żółtek jaj i masła. Twaróg najlepiej jak jest dobrej jakości tłusty, lub półtłusty. Paprykę dodałam czerwoną, pomarańczową i żółtą, ale może być tylko czerwona. Można dodać jeszcze zieloną natkę pietruszki.



Składniki:

  • 1kg twarogu
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki masła
  • 750 ml mleka
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki pomarańczowej
  • 1/4 papryki żółtej
  • 1 łyżeczka płaska sody
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka soli





Wykonanie:

Twaróg rozkruszyć na drobne kawałki. Mleko zagotować, dodać pokruszony twaróg i mieszając zagotować, zmniejszyć grzanie i wolno gotować 10-15 minut cały czas mieszając, aż oddzieli się serwatka. Zostawić ser w serwatce, aby ostygł. Paprykę umyć, wydrążyć nasiona i pokroić w drobną kostkę. Gdy ser jest zimny odcedzić go na gęstym sitku, można sitko wyłożyć gazą. Pozostałą serwatkę można użyć do robienia chleba, lub wypić, jest bardzo zdrowa. Na dużej patelni, lub w garnku rozgrzać masło, a jak się rozpuści dodać odcedzony ser i podgrzewając mieszać, dodać sól, żółtka, dokładnie połączyć, cały czas smażyć, dodać sodę i ocet. Masa serowa zacznie rosnąć, a po chwili opadnie. Do rozpuszczonej masy serowej dodać pokrojoną paprykę. Wszystko chwilę razem smażyć, cały czas mieszając, gdyż ser robi się gęsty i łatwo się przypala. Naczynie szklane, lub plastykowe wyłożyć folią do żywności i wylać ser, wyrównać łyżką i przykryć folią. Zostawić do wystudzenia. Zimny ser wstawić do lodówki, można kroić od razu, ale jak postoi. wtedy lepiej się kroi. Sera żółtego wyszło kilogram.