10 września 2024

Warzywa z piersią z kurczaka

Zdrowy, szybki i pyszny obiad, czyli warzywa duszone z piersią z kurczaka. Warzywa świeże: papryka, cukinia, cebula, pomidory, można dodać takie jakie lubimy, dodałam jeszcze okrę, która rośnie u mnie pod folią. Filet z kurczaka można zastąpić filetem z indyka.



Składniki:

  • 1 średnia cukinia
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 pomidory
  • 3 papryki kolorowe
  • 100 gramów okry
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka czubata koncentratu pomidorowego
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka zielonej natki pietruszki
  • pieprz
  • sól
  • papryka ostra
  • 1 pierś z kurczaka

  • ryż

Wykonanie:

Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paseczki, a następnie posypać ziołami prowansalskimi, papryką słodką i łyżeczką oliwy, wymieszać i zostawić, aby mięso się zamarynowało. Paprykę umyć, wydrążyć nasiona i pokroić w większą kostkę, dobrze jak papryka jest różnokolorowa, wtedy danie ładnie wygląda. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, a obrane ząbki czosnku można pokroić w drobną kosteczkę, lub przecisnąć przez praskę. Cukinię umyć, jeśli młoda można nie obierać i pokroić w kostkę. Okrę pokroić w plasterki, można ją pominąć w daniu, lub zastąpić innym warzywem np. brokułem. W garnku rozgrzać oliwę dodać cebulę, lekko ją zeszklić, pokrojone mięso z kurczaka, wszystko zrumienić i dodać czosnek. Na wierzch dodać pokrojoną paprykę, mieszając chwilę ją dusić, pokrojoną cukinię i okrę, zmniejszyć grzanie do minimum, przykryć i wolno dusić, aż warzywa zmiękną i puszczą sok. Pomidory umyć, sparzyć i pokroić w kostkę dodać do warzyw, doprawić do smaku solą, pieprzem papryką ostrą i cukrem, zagotować i dodać koncentrat pomidorowy. Wszystko dusić chwilę, aż pomidory się rozpadną. Oddzielnie ugotować ryż na sypko. Warzywa duszone z piersią z kurczaka podawać z ryżem, a po wierchu posypać zieloną natką pietruszki.


2 września 2024

Ser żółty z papryką

 Domowy żółty ser, idealny na kanapki, z dodatkiem pokrojonej drobno papryki, bardzo smaczny i prosty w wykonaniu. Zrobiony jest z twarogu, z dodatkiem mleka, żółtek jaj i masła. Twaróg najlepiej jak jest dobrej jakości tłusty, lub półtłusty. Paprykę dodałam czerwoną, pomarańczową i żółtą, ale może być tylko czerwona. Można dodać jeszcze zieloną natkę pietruszki.



Składniki:

  • 1kg twarogu
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki masła
  • 750 ml mleka
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki pomarańczowej
  • 1/4 papryki żółtej
  • 1 łyżeczka płaska sody
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka soli





Wykonanie:

Twaróg rozkruszyć na drobne kawałki. Mleko zagotować, dodać pokruszony twaróg i mieszając zagotować, zmniejszyć grzanie i wolno gotować 10-15 minut cały czas mieszając, aż oddzieli się serwatka. Zostawić ser w serwatce, aby ostygł. Paprykę umyć, wydrążyć nasiona i pokroić w drobną kostkę. Gdy ser jest zimny odcedzić go na gęstym sitku, można sitko wyłożyć gazą. Pozostałą serwatkę można użyć do robienia chleba, lub wypić, jest bardzo zdrowa. Na dużej patelni, lub w garnku rozgrzać masło, a jak się rozpuści dodać odcedzony ser i podgrzewając mieszać, dodać sól, żółtka, dokładnie połączyć, cały czas smażyć, dodać sodę i ocet. Masa serowa zacznie rosnąć, a po chwili opadnie. Do rozpuszczonej masy serowej dodać pokrojoną paprykę. Wszystko chwilę razem smażyć, cały czas mieszając, gdyż ser robi się gęsty i łatwo się przypala. Naczynie szklane, lub plastykowe wyłożyć folią do żywności i wylać ser, wyrównać łyżką i przykryć folią. Zostawić do wystudzenia. Zimny ser wstawić do lodówki, można kroić od razu, ale jak postoi. wtedy lepiej się kroi. Sera żółtego wyszło kilogram.