Początek jesieni

3 sierpnia 2024

Przecier pomidorowy babci

 Domowy przecier z pomidorów z przepisu mojej babci, a pomidory mam z własnej działki. Robię go co roku i to dużo. Zupa pomidorowa z tego przecieru jest pyszna, chociaż nie tak czerwona jak z koncentratu, ale moja rodzina ją uwielbia. Można też używać go do sosów, a nawet pić. Pomidory to tak zwane bycze serca, duże, mięsiste, przecier jest gęsty i robi się szybko.



Składniki:
  • 5 kg pomidorów
  • 1,5 łyżki soli kamiennej
  • 1 płaska łyżka cukru




Wykonanie:

Pomidory muszą być zdrowe, bez uszkodzeń, plam, ale dojrzałe, umyć i odcedzić, Następnie pokroić je na mniejsze kawałki razem ze skórką, nie ważne jak duże, mogą być cząstki, czy plasterki. Wszystko przełożyć do garnka i zagotować, zmniejszyć grzanie i wolno gotować, aż pomidory się rozgotują. Ugotowane pomidory przetrzeć przez sitko, taki przecierak z rączką, lub zwykłe sitko, wtedy zostanie nam sam sok bez skórek. Można też pomidory zmiksować blenderem. Przecier wlać do garnka dodać sól i cukier, który zrównoważy smak, zagotować i wolno gotować 10-15 minut. Przygotować słoiki, umyć je i wyparzyć. Gorący przecier wlewać do słoików, wytrzeć do sucha brzegi i zakręcić nakrętki, stawiać do góry dnem na ściereczce, przykryć kocykiem i zostawić do wystudzenia. Gotowy przecier pomidorowy sprawdzić czy nakrętki są wklęsłe, jeśli tak, wynieść w chłodne miejsce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz