Super pomysł na fasolkę szparagową, bardzo smaczną, można jeść ją z dodatkiem ryżu ugotowanego na sypko, lub z kaszą jako samodzielne danie, lub dodatek do mięsa. Przepis jest bardzo prosty i szybki, nie wymaga długiego gotowania. Składniki bardzo proste, zawsze są dostępne. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu, nie musimy jeść ciągle fasolki szparagowej tylko z masłem i tartą bułką.
Składniki:
- 500 gramów fasolki szparagowej
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 pomidory
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
- 1-2 łyżki oliwy
Wykonanie:
Fasolkę szparagową umyć, obciąć końcówki i pokroić na 2-3 centymetrowe kawałki, a następnie ugotować w lekko osolonej wodzie. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę. Czosnek pokroić w kostkę, lub przepuścić przez praskę. Na patelni rozgrzać oliwę, można zastąpić ją dobrym olejem, dodać cebulę, chwilę ją smażyć, jak zmięknie dodać czosnek, mieszając dusić. Na patelnię dodać fasolkę szparagową, obsmażyć i dodać pokrojone pomidory, paprykę, koncentrat pomidorowy, cukier, smażyć aż pomidory się rozgotują. Doprawić do smaku solą i pieprzem i dusić wszystko na wolnym grzaniu 5 minut. Fasolka szparagowa z sosem pomidorowym jest pyszna, u mnie porcja wystarcza dla czterech osób jako dodatek do obiadu, oczywiście wszystko zależy od apetytu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz