Początek jesieni

25 sierpnia 2024

Sernik z masą kajmakową

 Pyszny sernik z rodzynkami na każdą okazję, pieczony na kruchym cieście, do tego masa kajmakowa i posiekane orzechy. Bardzo prosty do zrobienia, sprawdzony przepis, który uda się każdemu. Sernik zrobiłam z twarogu, ale można użyć też sera z wiaderka. Sernik nie opada, równo rośnie, a smak zadowoli każdego smakosza.



Składniki:

Ciasto kruche:

  • 150 gramów mąki pszennej
  • 75 gramów cukru
  • 75 gramów masła
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa sernikowa:

  • 1kg twarogu półtłustego
  • 250 gramów cukru
  • 150 ml oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 40 gramów budyniu waniliowego
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 jajek
  • 50 gramów rodzynek

Masa do polania:

  • 200 gramów masy kajmakowej
  • 100 gramów orzechów: włoskie, pistacje, ziemne


Wykonanie:

Najpierw robimy ciasto kruche: mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem, a następnie posiekać z masłem. Dodać jajko i zagnieść ciasto. Formę do pieczenia 20 na 35 cm, wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć ciasto kruche.  Ser zmielić dwa razy, lub zmiksować za pomocą malaksera. Żółtka ubić z cukrem i z cukrem waniliowym na puszystą masę, ubijając dodawać po trochu zmielony ser, mleko, olej i na końcu budyń. Rodzynki sparzyć wrzącą wodą, odsączyć i obtoczyć lekko w mące,  dodać do sernika i lekko wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, piana musi "stać" , dodawać po trochu do sera i delikatnie mieszać trzepaczką do połączenia. Gotową masę sernikową wyłożyć na kruche ciasto, lekko wyrównać. Piekarnik nagrzać do 175 stopni funkcja grzania góra-dół i piec 60 minut do ładnego zrumienienia. Po upieczeniu sernika nie wyjmować od razu z piekarnika, tylko uchylić drzwiczki i zostawić na 15 minut, następnie wyjąć sernik i zostawić do przestudzenia. Gotową masę kajmakową jeśli jest twarda lekko podgrzać w puszce w kąpieli wodnej, wymieszać i rozłożyć na wierzchu sernika. Orzechy drobno posiekać, pistacje zmieliłam w młynku do kawy, a następnie posypać po wierzchu sernik.

3 sierpnia 2024

Przecier pomidorowy babci

 Domowy przecier z pomidorów z przepisu mojej babci, a pomidory mam z własnej działki. Robię go co roku i to dużo. Zupa pomidorowa z tego przecieru jest pyszna, chociaż nie tak czerwona jak z koncentratu, ale moja rodzina ją uwielbia. Można też używać go do sosów, a nawet pić. Pomidory to tak zwane bycze serca, duże, mięsiste, przecier jest gęsty i robi się szybko.



Składniki:
  • 5 kg pomidorów
  • 1,5 łyżki soli kamiennej
  • 1 płaska łyżka cukru




Wykonanie:

Pomidory muszą być zdrowe, bez uszkodzeń, plam, ale dojrzałe, umyć i odcedzić, Następnie pokroić je na mniejsze kawałki razem ze skórką, nie ważne jak duże, mogą być cząstki, czy plasterki. Wszystko przełożyć do garnka i zagotować, zmniejszyć grzanie i wolno gotować, aż pomidory się rozgotują. Ugotowane pomidory przetrzeć przez sitko, taki przecierak z rączką, lub zwykłe sitko, wtedy zostanie nam sam sok bez skórek. Można też pomidory zmiksować blenderem. Przecier wlać do garnka dodać sól i cukier, który zrównoważy smak, zagotować i wolno gotować 10-15 minut. Przygotować słoiki, umyć je i wyparzyć. Gorący przecier wlewać do słoików, wytrzeć do sucha brzegi i zakręcić nakrętki, stawiać do góry dnem na ściereczce, przykryć kocykiem i zostawić do wystudzenia. Gotowy przecier pomidorowy sprawdzić czy nakrętki są wklęsłe, jeśli tak, wynieść w chłodne miejsce.

1 sierpnia 2024

Fasolka szparagowa w pomidorach

Super pomysł na fasolkę szparagową, bardzo smaczną, można jeść ją z dodatkiem ryżu ugotowanego na sypko, lub z kaszą jako samodzielne danie, lub dodatek do mięsa. Przepis jest bardzo prosty i szybki, nie wymaga długiego gotowania. Składniki bardzo proste, zawsze są dostępne. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu, nie musimy jeść ciągle fasolki szparagowej tylko z masłem i tartą bułką.



Składniki:
  • 500 gramów fasolki szparagowej
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 pomidory
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz
  • 1-2 łyżki oliwy





Wykonanie:
Fasolkę szparagową umyć, obciąć końcówki i pokroić na 2-3 centymetrowe kawałki, a następnie ugotować w lekko osolonej wodzie. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę. Czosnek pokroić w kostkę, lub przepuścić przez praskę. Na patelni rozgrzać oliwę, można zastąpić ją dobrym olejem, dodać cebulę, chwilę ją smażyć, jak zmięknie dodać czosnek, mieszając dusić. Na patelnię dodać fasolkę szparagową, obsmażyć i dodać pokrojone pomidory, paprykę, koncentrat pomidorowy, cukier, smażyć aż pomidory się rozgotują.  Doprawić do smaku solą i pieprzem i dusić wszystko na wolnym grzaniu 5 minut. Fasolka szparagowa z sosem pomidorowym jest pyszna, u mnie porcja wystarcza dla czterech osób jako dodatek do obiadu, oczywiście wszystko zależy od apetytu.