Pyszny sernik z rodzynkami na każdą okazję, pieczony na kruchym cieście, do tego masa kajmakowa i posiekane orzechy. Bardzo prosty do zrobienia, sprawdzony przepis, który uda się każdemu. Sernik zrobiłam z twarogu, ale można użyć też sera z wiaderka. Sernik nie opada, równo rośnie, a smak zadowoli każdego smakosza.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 150 gramów mąki pszennej
- 75 gramów cukru
- 75 gramów masła
- 1 jajko
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa sernikowa:
- 1kg twarogu półtłustego
- 250 gramów cukru
- 150 ml oleju
- 1 szklanka mleka
- 40 gramów budyniu waniliowego
- 1 cukier waniliowy
- 5 jajek
- 50 gramów rodzynek
Masa do polania:
- 200 gramów masy kajmakowej
- 100 gramów orzechów: włoskie, pistacje, ziemne
Wykonanie:
Najpierw robimy ciasto kruche: mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem, a następnie posiekać z masłem. Dodać jajko i zagnieść ciasto. Formę do pieczenia 20 na 35 cm, wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć ciasto kruche. Ser zmielić dwa razy, lub zmiksować za pomocą malaksera. Żółtka ubić z cukrem i z cukrem waniliowym na puszystą masę, ubijając dodawać po trochu zmielony ser, mleko, olej i na końcu budyń. Rodzynki sparzyć wrzącą wodą, odsączyć i obtoczyć lekko w mące, dodać do sernika i lekko wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, piana musi "stać" , dodawać po trochu do sera i delikatnie mieszać trzepaczką do połączenia. Gotową masę sernikową wyłożyć na kruche ciasto, lekko wyrównać. Piekarnik nagrzać do 175 stopni funkcja grzania góra-dół i piec 60 minut do ładnego zrumienienia. Po upieczeniu sernika nie wyjmować od razu z piekarnika, tylko uchylić drzwiczki i zostawić na 15 minut, następnie wyjąć sernik i zostawić do przestudzenia. Gotową masę kajmakową jeśli jest twarda lekko podgrzać w puszce w kąpieli wodnej, wymieszać i rozłożyć na wierzchu sernika. Orzechy drobno posiekać, pistacje zmieliłam w młynku do kawy, a następnie posypać po wierzchu sernik.