Początek jesieni

18 lipca 2024

Zupa warzywna z indykiem

 Zupa z dużą ilością warzyw, zdrowa, dietetyczna, można ją jeść bez obaw, że utyjemy. Teraz jest sezon na świeże warzywa, ja mam z własnego ogrodu, warto z nich korzystać. Zupa jest bardzo smaczna, sprawdzi się na upalne dni, idealna dla dzieci i dorosłych. To prawdziwa bomba witaminowa, można ją wzbogacić o ulubione warzywa groszek zielony, cukinię, czy kapustę. Ugotowana na wywarze z mięsa indyka, ale można zastąpić je mięsem chudym drobiowym, czy cielęciną.



Składniki:

  • 0,400 gramów mięsa z indyka
  • 2-3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 pomidor
  • garść fasolki szparagowej
  • 1/2 kalafiora
  • 2 kalarepki
  • 4-5 ziemniaków
  • 1 pomidor
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka zielonej natki pietruszki
  • zielone liście selera
  • 1 liść laurowy
  • por

Wykonanie:

Mięso, najlepiej z kością, opłukać i zalać zimną wodą, tak aby było przykryte, zagotować, zebrać szumowiny, zmniejszyć grzanie i wolno gotować pod przykryciem. Obrać marchew, umyć ją i pokroić w kostkę. Kalarepki obrać i pokroić tak jak marchewkę. Kalafior umyć i podzielić na mniejsze różyczki. Fasolkę szparagową umyć, obciąć końcówki i pokroić na kawałki. Gdy mięso trochę się podgotuje dodać liść laurowy, trochę soli, pieprzu do smaku i warzywa: marchew i pietruszkę. Obrać ziemniaki i pokroić w kostkę. Gdy mięso jest już prawie miękkie dodać pozostałe warzywa: pokrojoną kalarepkę, fasolkę, kalafior, por i seler. Po chwili włożyć do zupy ziemniaki. Wszystko gotować 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. Pomidora sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w kosteczkę i na koniec dodać do zupy, zagotować i dodać posiekaną drobno natkę pietruszki. Zupa warzywna jest bardzo delikatna i pyszna.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz