Zupa z dużą ilością warzyw, zdrowa, dietetyczna, można ją jeść bez obaw, że utyjemy. Teraz jest sezon na świeże warzywa, ja mam z własnego ogrodu, warto z nich korzystać. Zupa jest bardzo smaczna, sprawdzi się na upalne dni, idealna dla dzieci i dorosłych. To prawdziwa bomba witaminowa, można ją wzbogacić o ulubione warzywa groszek zielony, cukinię, czy kapustę. Ugotowana na wywarze z mięsa indyka, ale można zastąpić je mięsem chudym drobiowym, czy cielęciną.
Składniki:
- 0,400 gramów mięsa z indyka
- 2-3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 pomidor
- garść fasolki szparagowej
- 1/2 kalafiora
- 2 kalarepki
- 4-5 ziemniaków
- 1 pomidor
- sól
- pieprz
- 1 łyżka zielonej natki pietruszki
- zielone liście selera
- 1 liść laurowy
- por
Wykonanie:
Mięso, najlepiej z kością, opłukać i zalać zimną wodą, tak aby było przykryte, zagotować, zebrać szumowiny, zmniejszyć grzanie i wolno gotować pod przykryciem. Obrać marchew, umyć ją i pokroić w kostkę. Kalarepki obrać i pokroić tak jak marchewkę. Kalafior umyć i podzielić na mniejsze różyczki. Fasolkę szparagową umyć, obciąć końcówki i pokroić na kawałki. Gdy mięso trochę się podgotuje dodać liść laurowy, trochę soli, pieprzu do smaku i warzywa: marchew i pietruszkę. Obrać ziemniaki i pokroić w kostkę. Gdy mięso jest już prawie miękkie dodać pozostałe warzywa: pokrojoną kalarepkę, fasolkę, kalafior, por i seler. Po chwili włożyć do zupy ziemniaki. Wszystko gotować 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. Pomidora sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w kosteczkę i na koniec dodać do zupy, zagotować i dodać posiekaną drobno natkę pietruszki. Zupa warzywna jest bardzo delikatna i pyszna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz