Początek jesieni

22 lipca 2024

Sałatka z fasolki szparagowej na zimę

 Rewelacyjna Sałatka z fasolki szparagowej z dodatkiem ogórków, cebuli, marchewki i papryki w pysznym pomidorowym sosie. To bardzo dobry pomysł na fasolkę szparagową, aby można było jeść ją zimą, jako dodatek do obiadu, ale też do kanapek. Fasolkę na zimę robiłam na wiele sposobów, w zalewie kwaśnej, mroziłam ją, ale żaden z tych sposobów nie przypadł mi do gustu, wersja w sosie pomidorowym okazała się najlepsza.



Składniki:

  • 2 kg fasolki szparagowej
  • 2,5 kg ogórków
  • 1 papryka 
  • 1 marchew
  • 1 kg cebuli
  • 250 ml oleju
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki octu
  • 380 ml koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki soli kamiennej

Wykonanie:

Ogórki i cebulę obrać i pokroić na plasterki, dodać 2 łyżki soli, wymieszać i zostawić na pół godziny. W tym czasie umyć fasolkę szparagową, obciąć końcówki i pokroić ją na kawałki. Włożyć fasolkę go garnka, zalać wodą, tak aby ją przykryła, dodać obraną marchew, dwie łyżki soli i ugotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać paprykę pokrojoną na małe paseczki, zagotować i odcedzić, zostawić na sitku aby wystygła. Ugotowaną marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ogórki z cebulą odcedzić z solanki, dodać przestudzoną fasolkę z papryką, startą marchew, olej, ocet, cukier, koncentrat pomidorowy, wymieszać wszystko i zostawić na 2-3 godziny. Przygotować słoiki: umyć je i wyparzyć razem z nakrętkami. Sałatkę układać w słoikach lekko ją upychać, aby pozbyć się powietrza i zakręcić. Garnek wyłożyć ściereczką, wstawić słoiki, zaleć je zimną wodą do 3/4 wysokości słoików i zagotować, zmniejszyć grzanie i gotować 10 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz