Papryka faszerowana kaszą gryczaną z piekarnika, z dodatkiem mięsa mielonego i cebuli, danie idealne na lato, lekkie, zdrowe i smaczne. Na blogu są już przepisy na paprykę nadziewaną, ale ten jest inny, zresztą jest wiele możliwości na wypełnienie tego zdrowego i pysznego warzywa. Tak przygotowaną paprykę podajemy bez dodatku ziemniaków, jedynie z surówką.
Składniki:
- 10 papryk średnich
- 400 gramów mięsa mielonego
- 100 gramów kaszy gryczanej
- 1 cebula
- 2 pomidory
- olej
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki posiekanego rozmarynu
- 1 łyżka zielonej natki pietruszki
- 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich
Sos:
- 3 łyżki ketchupu pikantnego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- szczypta soli
- 1 łyżeczka oregano
- 1 szklanka wody
Wykonanie:
Paprykę mam z własnej uprawy, nie jest duża jasno żółta, fioletowa i zielona, ale każda odmiana się sprawdzi, umyć ją, odciąć końcówki z ogonkiem i wydrążyć nasiona ze środka. Jeśli mamy dużą paprykę czerwoną, możemy przekroić ją na pół wzdłuż, wtedy będzie potrzeba więcej farszu, gdyż ta papryka jest duża. Kaszę gryczaną ugotować w lekko osolonej wodzie na sypko, nie może się rozgotować, lepiej aby była lekko twarda. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i lekko zrumienić na oleju. Przygotować farsz: do miski dodać mielone mięso, kaszę, zrumienioną cebulę, doprawić solą, pieprzem, rozmarynem, ziołami prowansalskimi i łyżką wymieszać, aby wszystko się połączyło. Paprykę nadziać farszem, otwór z kaszą zamknąć obciętą końcówką papryki, lub kawałkiem pomidora. Przygotować naczynie do pieczenia, ułożyć paprykę, między nią włożyć kawałki pokrojonego pomidora. Składniki sosu wymieszać, dodać oregano i polać paprykę, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni funkcja grzania góra-dół, piec pół godziny, odkryć i jeszcze 5 minut piec bez przykrycia. Sprawdzić patyczkiem czy papryka jest miękka. Upieczoną paprykę posypać posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz