Początek jesieni

9 lipca 2024

Ogórki konserwowe na zimę

 Pyszne ogórki konserwowe, takie trochę kwaśne, trochę słodkie, idealne jako dodatek do mięsa, wędliny i sałatek. Przepis sprawdzony od wielu lat, taki tradycyjny, tak robiono w moim domu od zawsze, ponieważ takie nam smakują. Zachęcam do zrobienia ich teraz, muszą jedynie być to ogórki małe.



Składniki:

  • 2 kg ogórków
  • 300 ml octu 10%
  • 2 litry wody
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 2 łyżki soli kamiennej
  • 10 ząbków czosnku
  • chrzan
  • 5 gałązek kopru z nasionami 
  • 10 liści laurowych
  • 10 ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach
  • 5 łyżeczek gorczycy

Wykonanie:

Ogórki muszą być małe i zdrowe, bez plam, trzeba je dokładnie umyć. Przygotować słoiki 900ml, lub mniejsze, umyć je i wyparzyć razem z zakrętkami. Ogórki ułożyć na stojąco w słoikach, dosyć ciasno jeden przy drugim. Do każdego słoika włożyć kawałek obranego chrzanu, pół łyżeczki gorczycy, ząbek czosnku i pół gałązki kopru. Do garnka wlać wodę dodać sól, cukier, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe i zagotować, a następnie dodać ocet i doprowadzić zalewę do wrzenia, wyłączyć i zostawić aby ostygła. Ogórki zalać letnią zalewą, wytrzeć brzeg słoika i zakręcić. Do dużego garnka włożyć na dno ściereczkę, wstawić słoiki z ogórkami, wlać wodę do 3/4 wysokości słoików, zagotować, zmniejszyć grzanie i wolno gotować 7-10 minut. Ogórki wystawić i wynieść w chłodne miejsce, aby je spróbować powinny postać chociaż 10 dni, aby nabrały smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz