Pyszne ogórki konserwowe, takie trochę kwaśne, trochę słodkie, idealne jako dodatek do mięsa, wędliny i sałatek. Przepis sprawdzony od wielu lat, taki tradycyjny, tak robiono w moim domu od zawsze, ponieważ takie nam smakują. Zachęcam do zrobienia ich teraz, muszą jedynie być to ogórki małe.
Składniki:
- 2 kg ogórków
- 300 ml octu 10%
- 2 litry wody
- 2 czubate łyżki cukru
- 2 łyżki soli kamiennej
- 10 ząbków czosnku
- chrzan
- 5 gałązek kopru z nasionami
- 10 liści laurowych
- 10 ziela angielskiego
- 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach
- 5 łyżeczek gorczycy
Wykonanie:
Ogórki muszą być małe i zdrowe, bez plam, trzeba je dokładnie umyć. Przygotować słoiki 900ml, lub mniejsze, umyć je i wyparzyć razem z zakrętkami. Ogórki ułożyć na stojąco w słoikach, dosyć ciasno jeden przy drugim. Do każdego słoika włożyć kawałek obranego chrzanu, pół łyżeczki gorczycy, ząbek czosnku i pół gałązki kopru. Do garnka wlać wodę dodać sól, cukier, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe i zagotować, a następnie dodać ocet i doprowadzić zalewę do wrzenia, wyłączyć i zostawić aby ostygła. Ogórki zalać letnią zalewą, wytrzeć brzeg słoika i zakręcić. Do dużego garnka włożyć na dno ściereczkę, wstawić słoiki z ogórkami, wlać wodę do 3/4 wysokości słoików, zagotować, zmniejszyć grzanie i wolno gotować 7-10 minut. Ogórki wystawić i wynieść w chłodne miejsce, aby je spróbować powinny postać chociaż 10 dni, aby nabrały smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz