Początek jesieni

4 lipca 2024

Ogórki kiszone w butelkach

Ogórki kiszone w butelkach po mleku są bardzo dobre, nie psują się i nie rdzewieją nakrętki, mam jeszcze z poprzedniego roku. Ogórki też nie wypływają do wierzchu, przykryte są przyprawami i sokiem. Co prawda muszą być to wąskie ogórki, takie które przejdą przez otwór butelki.



Składniki na jedną butelkę:

  • ogórki świeże ile szmieści
  • sól kamienna
  • 2-3 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • kilka ziaren pieprzu
  • kawałek korzenia chrzanu
  • gałązka kopru z nasionami
  • przegotowana letnia woda

Wykonanie:

Butelki po mleku umyć i dobrze wypłukać. Ogórki świeże umyć, najlepiej pod bieżącą wodą. Korzeń chrzanu obrać i umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Zagotować kilka litrów wody, zależy ile mamy ogórków i zostawić, aby ostygła. Do czystych butelek wkładać ogórki i potrząsać butelką, aby lepiej się układały, ogórki nie muszą stać, chodzi o to, aby weszło ich jak najwięcej. Dodać płaską łyżkę soli kamiennej, nie może być sól jodowana, a następnie dodać wszystkie przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, pieprz, chrzan i koper. Ogórki zalać letnią wodą, tak aby były przykryte i zakręcić nakrętki. Jeśli mamy ciepłą piwnicę możemy od razu wynieść ogórki, ale jeśli piwnica jest zimna to zostawić je w domu, aby trochę się ukisiły i dopiero wynieść. Większe ogórki, które nie wejdą nam do butelek możemy włożyć do słoików, lub zrobić z nich sałatkę. Aby wyjąć ukiszone ogórki, odcinamy butelkę poniżej nakrętki, tam gdzie się rozszerza butelka.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz