Ogórki kiszone w butelkach po mleku są bardzo dobre, nie psują się i nie rdzewieją nakrętki, mam jeszcze z poprzedniego roku. Ogórki też nie wypływają do wierzchu, przykryte są przyprawami i sokiem. Co prawda muszą być to wąskie ogórki, takie które przejdą przez otwór butelki.
Składniki na jedną butelkę:
- ogórki świeże ile się zmieści
- sól kamienna
- 2-3 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- 1-2 ząbki czosnku
- kilka ziaren pieprzu
- kawałek korzenia chrzanu
- gałązka kopru z nasionami
- przegotowana letnia woda
Wykonanie:
Butelki po mleku umyć i dobrze wypłukać. Ogórki świeże umyć, najlepiej pod bieżącą wodą. Korzeń chrzanu obrać i umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Zagotować kilka litrów wody, zależy ile mamy ogórków i zostawić, aby ostygła. Do czystych butelek wkładać ogórki i potrząsać butelką, aby lepiej się układały, ogórki nie muszą stać, chodzi o to, aby weszło ich jak najwięcej. Dodać płaską łyżkę soli kamiennej, nie może być sól jodowana, a następnie dodać wszystkie przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, pieprz, chrzan i koper. Ogórki zalać letnią wodą, tak aby były przykryte i zakręcić nakrętki. Jeśli mamy ciepłą piwnicę możemy od razu wynieść ogórki, ale jeśli piwnica jest zimna to zostawić je w domu, aby trochę się ukisiły i dopiero wynieść. Większe ogórki, które nie wejdą nam do butelek możemy włożyć do słoików, lub zrobić z nich sałatkę. Aby wyjąć ukiszone ogórki, odcinamy butelkę poniżej nakrętki, tam gdzie się rozszerza butelka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz