Początek jesieni

13 lipca 2024

Kurki w śmietanie

 Klasyczny, bardzo prosty i szybki przepis na kurki, a zarazem bardzo smaczny, zadowoli każde podniebienie. W moim rodzinnym domu jedliśmy je często w sezonie. Danie smaczne same, ale można wzbogacić je dodatkiem piersi z kurczaka, czy nawet schabu. Kurki to bardzo smaczne, aromatyczne grzyby, najlepiej jak są małe, wtedy zostawiamy je w całości, te większe trzeba pokroić.






Składniki:

  • 250 gramów kurek
  • 1 cebula
  • 1-2 łyżki masła klarowanego
  • 100 ml śmietanki słodkiej 30%
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz


Wykonanie:

Kurki oczyścić , umyć je pod bieżącą wodą, nie moczyć, gdyż nasiąkną za bardzo wodą, a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Mniejsze kurki zostawić w całości, a większe pokroić, ale nie drobno, tylko na większe kawałki. Na patelni rozgrzać masło. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, a następnie zeszklić ją na maśle. Do cebuli dodać kurki i smażyć je mieszając około 8-10 minut. Grzyby puszczą sok, który w czasie duszenia lekko odparuje. Kurki doprawić do smaku solą, pieprzem i dodać śmietankę. Chwilę wszystko dusić, aż powstanie aksamitny sos, jeśli wolimy gęsty, można dodać trochę mąki do śmietanki, wymieszać i dopiero dodać do kurek. Na koniec kurki w śmietanie posypać posiekaną natką pietruszki. Kurki w śmietanie podajemy z  dodatkiem chleba, ryżu ugotowanego na sypko, lub z makaronem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz