Początek jesieni

8 lipca 2024

Bakłażan z patelni

Bakłażan na ciepło, prosto z patelni to pyszne, zdrowe i sycące danie kolacyjne, lub lekka przekąska. Właściwie to taka sałatka na ciepło, do tego tylko kromka chleba, lub grzanka i można się najeść. Dziś najprostsza wersja, z małą ilością składników, ale mnie taka najbardziej smakuje. Często dodaję też cukinię, oraz ser mozzarellę, lub fetę.


 
Składniki:
  • 5 plastrów bakłażana
  • 1duży pomidor
  • 2 gałązki świeżej bazylii
  • starty parmezan
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Wykonanie:

Plastry bakłażana posypać solą i zostawić na 10 minut, wtedy sól wyciągnie gorzki smak. Pomidora umyć i pokroić na grube plastry. Patelnię rozgrzać, dodać oliwę. Krążki bakłażana osuszyć ręcznikiem papierowym i układać jedną warstwą na patelni, dodać jedną gałązkę bazylii i łyżkę wody, przykryć i chwilę dusić. Następnie odkryć patelnię, każdy plaster przewrócić na drugą stronę, położyć plaster pomidora, jeśli nie ma płynu na dnie można dodać odrobię wody, posypać pieprzem, lekko solą, parmezanem, przykryć  na chwilę, jak ser zacznie się topić, wyjąć bakłażana razem z pomidorem na talerz, posypać po wierzchu posiekaną bazylią i podawać z chlebem, bułką lub z grzanką.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz