20 czerwca 2024

Schab kresowy

 Soczysty, pyszny schab nadziewany orzechami włoskimi, suszoną żurawiną, śliwką, z dodatkiem jabłka idealny na wszelkie uroczystości, święta, ale też na zwykłą niedzielę. Można podać go zarówno na ciepło, jak i na zimno pokrojony w cienkie plastry. Dodatek owoców i orzechów dodaje nie tylko smaku, ale też i aromatu, a schab podany w takiej formie jest jego niewątpliwą ozdobą, a wygląd robi wrażenie. Przepis nie jest trudny, ani pracochłonny, zapraszam do wypróbowania.



Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
  • 2 łyżki musztardy
  • 150 gramów owoców suszonych żurawina i śliwka
  • 100 gramów orzechów włoskich
  • 1 jabłko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • sól
  • pieprz





Wykonanie:

Schab umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, posmarować z każdej strony musztardą, oprószyć solą, pieprzem, majerankiem, włożyć do naczynia, przykryć i schować do lodówki najlepiej na noc, mięso musi się zamarynować. Owoce suszone sparzyć wrzącą wodą, chwilę pomoczyć, następnie odcedzić, śliwki pokroić w paseczki, a żurawinę na pół. Orzechy włoskie podprażyć na suchej patelni, a następnie posiekać. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. W miseczce połączyć orzechy, suszone owoce, starte jabłko, dodać żółtko i bułkę tartą, doprawić odrobiną soli i pieprzu. Schab wyjąć z lodówki, przekroić ostrym nożem wzdłuż w trzech miejscach ale nie do końca, mięso musi być w jednym kawałku na dole. W nacięcia włożyć nadzienie orzechowo-owocowe, dokładnie je docisnąć. Schab związać bawełnianą nicią w kilku miejscach, aby zachował kształt po pieczeniu. Folię aluminiową można posmarować tłuszczem, położyć schab, posypać jeszcze papryką i majerankiem, a na wierzchu ułożyć kilka kawałków masła, lub smalcu. Zawinąć szczelnie i przełożyć do formy. Piekarnik nagrzać do 180 stopni funkcja góra-dół i piec schab 45 minut. Rozwinąć z z wierzchu folię i piec jeszcze 15-20 minut do ładnego zrumienienia.  Schab przykryć i zostawić, aby odpoczął. W czasie pieczenia powstanie sos, który możemy wykorzystać do schabu podanego na gorąco.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz