Początek jesieni

27 czerwca 2024

Makaron z kurkami

 Makaron w pysznym aksamitnym sosie z kurkami to pomysł na szybki i smaczny obiad. Obiad bez mięsa, a mimo to bardzo sycący, aromatyczny, smaczny i bardzo prosty do zrobienia. Sezon na kurki w pełni, dlatego korzystajmy z tych smacznych grzybów, a można przygotować z nich bardzo smaczne dania.


Składniki:

  • 400 gramów kurek
  • 250 gramów makaronu
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 cebula szalotka
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka parmezanu
  • sól
  • pieprz


Wykonanie:

Kurki oczyścić, umyć, nie moczyć ich w wodzie, gdyż nasiąkną wilgocią, a następnie osuszyć.  Większe kurki pokroić na pół, a mniejsze zostawić w całości. Cebulkę obrać i pokroić w kostkę. Makaron najlepiej gruby, mogą być świderki, rurki, muszelki, taki jaki lubimy, ugotować według przepisu w osolonej wodzie i odcedzić. Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojoną cebulkę, kurki i smażyć je 3-4 minuty, aż grzyby puszczą sok, wlać śmietankę, doprawić solą, pieprzem do smaku i zagotować. Makaron wyłożyć na talerz, polać sosem z kurkami, posypać natką pietruszki i płatkami parmezanu. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz