Puszyste, mięciutkie drożdżówki ze świeżymi truskawkami, posypane po wierzchu kruszonką, trudno im się oprzeć, gdyż pięknie pachną w całym domu. Takie bułeczki są idealne na drugie śniadanie, podwieczorek, jako dodatek do kawy, czy herbaty. Możemy też zabrać je na letnią wycieczkę, z chęcią zjedzą je nie tylko dzieci. Drożdżówki nie są duże, nie są też bardzo słodkie, dlatego jeśli wolimy bardziej słodkie, trzeba dodać więcej cukru.
Składniki:
- 500 gramów mąki pszennej
- 170 ml mleka
- 50 gramów drożdży
- 100 gramów cukru
- 50 gramów masła
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 3 żółtka
- 1 jajko do posmarowania drożdżówek
- 20 truskawek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Kruszonka:
- 1,5 łyżki cukru
- 1,5 łyżki mąki
- 1 łyżka miękkiego masła
Wykonanie:
Ciasto na drożdżówki wyrabiamy mikserem, można także dłonią. Drożdże rozkruszyć, dodać łyżeczkę cukru i trochę ciepłego mleka i wszystko wymieszać, zostawić, aby drożdże wyrosły. Do miski miksera planetarnego dodać żółtka, szczyptę soli, cukier, cukier waniliowy i ubić. Mąkę przesiać przez sitko, a mleko lekko podgrzać. Do ubitych żółtek dodać wyrośnięte drożdże, mleko i szklankę mąki, ubijać do połączenia składników, następnie wsypać resztę mąki i rozpuszczone masło i wszystko mieszać mikserem. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Gdy ciasto podwoi swą wielkość, wyjąć je na stolnicę, lekko oprószoną mąką, lekko je jeszcze zagnieść i rozwałkować na grubość 1-2 cm. Szklanką wycinać kółka i układać je na formie wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Przygotować truskawki, muszą być dojrzałe, ale twarde, oberwać szypułki, umyć je i dobrze osuszyć. Z podanych składników zagnieść palcami kruszonkę. Gdy drożdżówki wyrosną, za pomocą małej szklanki, lub kieliszka, którego dno moczymy w mące ziemniaczanej, zrobić po środku wgłębienie, a pozostałą część drożdżówki posmarować rozmąconym jajkiem. Mąka ziemniaczana wchłonie nadmiar soku i drożdżówki nie będą mokre. W każde wgłębienie włożyć truskawkę, lub dwie. Drożdżówki po wierzchu posypać kruszonką. Piekarnik nagrzać do 170-180 stopni, funkcja grzania góra-dół i piec drożdżówki do ładnego zrumienienia około 18-20 minut, nie za długo, gdyż nie są duże. Z porcji tej wyszło 20 drożdżówek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz