Początek jesieni

22 maja 2024

Domowy ser suszonymi pomidorami

 Domowy ser z suszonymi pomidorami  o niepowtarzalnym smaku, pyszny jako dodatek do kanapek, ale też do sałatek, a nawet do makaronu. Przepis nie jest trudny, warto spróbować go zrobić. Można dodać ulubione zioła np. czarnuszkę, czy zostawić bez dodatków, będzie wtedy przypominał zwykły żółty ser.


  • 3 szklanki mleka 3,2 % 
  • 500 g sera białego
  • 50 gramów masła 
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka octu
Wykonanie:
Mleko zagotować, ser twarogowy rozkruszyć widelcem i dodać do mleka, gotować na wolnym grzaniu 10 minut, wyłączyć i zostawić do wystudzenia. Pomidory suszone odcedzić od oleju, pokroić w paseczki, lub w kostkę. Na dużej patelni, lub w rondlu rozgrzać masło. Ser odcedzić z serwatki na gęstym sitku, lub na płótnie. Masę serową włożyć na rozpuszczone masło, mieszając podgrzewać, aż ser biały się rozpuści i wyłączyć grzanie. Dodać sól i żółtko cały czas mieszać energicznie, wsypać sodę, ocet i teraz masa serowa  zacznie szybko rosnąć, mieszać i dodać suszone pomidory, wymieszać i przełożyć do naczynia wyłożonego folią do żywności. Ser zostawić przykryty folią do wystudzenia. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz