Domowy ser z suszonymi pomidorami o niepowtarzalnym smaku, pyszny jako dodatek do kanapek, ale też do sałatek, a nawet do makaronu. Przepis nie jest trudny, warto spróbować go zrobić. Można dodać ulubione zioła np. czarnuszkę, czy zostawić bez dodatków, będzie wtedy przypominał zwykły żółty ser.
- 3 szklanki mleka 3,2 %
- 500 g sera białego
- 50 gramów masła
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka soli
- 100 g suszonych pomidorów
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka octu
Mleko zagotować, ser twarogowy rozkruszyć widelcem i dodać do mleka, gotować na wolnym grzaniu 10 minut, wyłączyć i zostawić do wystudzenia. Pomidory suszone odcedzić od oleju, pokroić w paseczki, lub w kostkę. Na dużej patelni, lub w rondlu rozgrzać masło. Ser odcedzić z serwatki na gęstym sitku, lub na płótnie. Masę serową włożyć na rozpuszczone masło, mieszając podgrzewać, aż ser biały się rozpuści i wyłączyć grzanie. Dodać sól i żółtko cały czas mieszać energicznie, wsypać sodę, ocet i teraz masa serowa zacznie szybko rosnąć, mieszać i dodać suszone pomidory, wymieszać i przełożyć do naczynia wyłożonego folią do żywności. Ser zostawić przykryty folią do wystudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz