Ciasto z rabarbarem bardzo łatwe i szybkie do zrobienia, a na dodatek bardzo smaczne i tanie. Moi domownicy bardzo je lubią, dlatego szybko znika z blachy. Ciasto może być też z innymi owocami truskawkami, śliwkami, czy nawet z pokrojonymi jabłkami. Przepis bardzo prosty, potrzebny jedynie mikser.
Składniki:
- 2 jajka
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka maślanki
- 1,2 szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 700 gramów rabarbaru
- 1,2 łyżeczki cynamonu
Kruszonka:
- 10 łyżek cukru
- 10 łyżek mąki
- 10 łyżek oleju
Wykonanie:
Całe jajka ubić z cukrem na pulchną masę, gdy masa zbieleje ciągle ubijając wlewać cienkim strumieniem maślankę. Gdy masa ładnie się połączy cały czas ubijać i wlewać cienkim strumieniem olej. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, wymieszać i dodawać po trochu do masy jajecznej cały czas ubijać. Formę 20 na 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto, lekko wyrównać łyżką. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na kawałki, a następnie rozłożyć go na cieście i lekko oprószyć cynamonem. Mąkę wymieszać z cukrem wlać olej i zagnieść kruszonkę. Ciasto po wierzchu posypać kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, funkcja grzania góra-dół i piec ciasto 50-55 minut do ładnego zrumienienia.
Super
OdpowiedzUsuń