Początek jesieni

18 maja 2024

Ciasto z rabarbarem szybkie

 Ciasto z rabarbarem bardzo łatwe i szybkie do zrobienia, a na dodatek bardzo smaczne i tanie. Moi domownicy bardzo je lubią, dlatego szybko znika z blachy. Ciasto może być też z innymi owocami truskawkami, śliwkami, czy nawet z pokrojonymi jabłkami. Przepis bardzo prosty, potrzebny jedynie mikser.


Składniki:

  • 2 jajka
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka maślanki
  • 1,2 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 700 gramów rabarbaru
  • 1,2 łyżeczki cynamonu

Kruszonka:

  • 10 łyżek cukru
  • 10 łyżek mąki
  • 10 łyżek oleju

Wykonanie:

Całe jajka ubić z cukrem na pulchną masę, gdy masa zbieleje ciągle ubijając wlewać cienkim strumieniem maślankę. Gdy masa ładnie się połączy cały czas ubijać i wlewać cienkim strumieniem olej. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, wymieszać i dodawać po trochu do masy jajecznej cały czas ubijać. Formę 20 na 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto, lekko wyrównać łyżką. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na kawałki, a następnie rozłożyć go na cieście i lekko oprószyć cynamonem. Mąkę wymieszać z cukrem wlać olej i zagnieść kruszonkę. Ciasto po wierzchu posypać kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, funkcja grzania góra-dół i piec ciasto 50-55 minut do ładnego zrumienienia.

1 komentarz: